pat pozicija

BiH: Nema nastavka pregovora o izbornoj reformi, Palmer i Eichhorst otkazali dolazak u Sarajevo

15.12.2021 u 19:17

Bionic
Reading

Međunarodni posrednici u pregovorima i izmjenama izbornog zakona BiH Matthew Palmer i Angelina Eichhorst otkazali su dolazak u Sarajevo koji je ranije najavljen za ovaj tjedan pa neće biti ni očekivanog nastavka razgovora o načinu rješavanja ovog problema koji opterećuje hrvatsko-bošnjačke odnose u toj zemlji

Vijest o tome da američki posrednik Palmer i ravnateljica pri Europskoj službi za vanjske poslova Eichhorst otkazuju nastavak posredničke misije objavio je u srijedu oporbeni zastupnik u parlamentu BiH Damir Arnaut.

Tu je informaciju na društvenim mrežama podijelio nakon što su iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) najavili kako se ta stranka povlači iz pregovora o izbornim reformama u kojma su do sada sudjelovali kao dio ujedinjenog oporbenog bloka.

O napuštanju pregovora razmišljali su i Našoj stranci čiji je Arnaut član a potpredsjednica te stranke Sabina Čudić kazala je kako je odluka o tome postala bespredmetnom nakon što je postalo jasno da Palmer i Eichhorst za sada odustaju od posredničke misije.

Pojasnila je kako su svi u oporbi ionako razmatrali odustajanje od pregovora jer ne žele biti puka potpora Stranci demokratske akcije (SDA) koju optužuju da je pripravna na ustupke HDZ-u BiH neprihvatljive za oporbu. Posebne prigovore imaju na mogući dogovor o uspostavi dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH.

Hrvatske stranke okupljene oko HDZ BiH inzistiraju na rješenjima koja će zajamčiti da će hrvatski član Predsjedništva BiH biti biran glasovima Hrvata u Federaciji BiH.

"Proces koji se fokusirao na udovoljavanje partikularnim stranačkim interesima, baziran na ideji da će opozicija statirati i služiti kao zaleđe gospodinu (Bakiru) Izetbegoviću, a bez mogućnosti utjecaja na sadržaj bio je osuđen na ovaj ishod", kazala je Čudić kako je citira portal Klix.

Palmer i Eichhorst do sada su poticali političke stranke u BiH da same dogovore rješenja a isticali su kako ni SAD niti EU ne nude nikakve konkretne prijedloge.

Kao krajnji rok za dogovor o reformama izbornog procesa među strankama naznačili su siječanj naredne godine što bi ostavilo prostor da se u parlamentu BiH usvoje potrebna zakonska rješenja i promjene ustava prije 5. svibnja do kada bi se trebali raspisati opći izbori planirani za listopad naredne godine.