CRVENA TJERALICA

BiH: Nećemo Hrvatskoj izručiti Milovanovića

06.02.2014 u 22:04

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Goran Salihović izjavio je u četvrtak kako je važno primjenjivati i poštovati ranije potpisane protokole o suradnji s Državnim odvjetništvom Hrvatske (DORH) i Posebnim tužiteljstvom za ratne zločine Srbije u procesuiranju slučajeva ratnih zločina

Komentirajući raspisivanje tjeralice iz Hrvatske za bivšim generalom vojske bosanskih Srba Manojlom Milovanovićem odnosno iz Srbije za vojnim i policijskim zapovjednicima obrane Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Mehiljićem, Salihović je novinarima u Banjoj Luci kazao kako o tome trebaju odlučivati Ministarstvo pravosuđa BiH i druga tijela vlasti.

Dodao je kako osobno ima puno povjerenje u pravosudna tijela Hrvatske odnosno Srbije te kako će o tome uskoro razgovarati na sastancima na odgovarajućoj razini.

'Protokol o suradnji u procesuiranju ratnih zločina koji imaju BiH, Hrvatska i Srbija je važna kao i dobra suradnja kako bi se osiguralo da se može tražiti i dobiti svaki predmet ako je u interesu BiH da se pojedincima sudi u BiH', kazao je Salihović

Savjetnik ministra sigurnosti BiH Damir Arnaut u četvrtak je kazao novinarima u Sarajevu kako je za Milovanovićem od 27. siječnja na snazi tzv. crvena tjeralica Interpola koja sve države obezuje da ga uhite ako se zatekne na njihovu teritoriju.

Crvena tjeralica na zahtjev iz Hrvatske raspisana je na temelju rezolucije Interpola iz Dohe donesene 2010. godine koja takvu mogućnost dopušta u slučajevima ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Arnaut je ipak istaknuo kako središnji ured Interpola u Lyonu nikada nije zatražio očitovanje BiH o ovoj tjeralici s obzirom na to da je Milovanović njezin državljanin iako je i to propisano rezolucijom iz Dohe. Stoga je tijekom dana središnjici Interpola poslan upit sa zahtjevom za objašnjenje tog postupka.

Arnaut je kazao kako će BiH i u Milovanovićevu slučaju postupiti isto kao i kada je riječ o tjeralicama za Orićem i Meholjićem koje je raspisala Srbija što znači da oni neće biti izručeni.