mjesecima od izbora

BiH: Još nema dogovora o uspostavi nove vlasti

06.03.2019 u 16:01

Bionic
Reading

Čelnici ključnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini ni u srijedu nisu uspjeli postići konačni dogovor o uspostavi nove vlasti na državnoj razini na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine ali su najavili kako bi taj proces ipak mogao biti okončan najkasnije do kraja ožujka

Dužnosnici HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranaka koje su pojedinačno dobile najveću potporu hrvatskog, bošnjačkog te srpskog biračkog tijela sastali su se u Sarajevu kako bi pokušali definitivno dogovoriti ustroj novog Vijeća ministara BiH na temelju postojeće parlamentarne većine, no ispostavilo se kako i dalje ne mogu postići kompromis o tome hoće li nova vlast kao jednu od svojih zadaća imati i provedbu reformi bitnih za približavanje članstvu u NATO-u.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako u njegovoj stranci i dalje inzistiraju da novo Vijeće ministara mora usvojiti godišnji plan reformi (ANP), koji je preduvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), dok u SNSD-u ne žele na to pristati.

Po njegovim riječima, trenutačno se pokušava naći kompromis odnosno 'srednje rješenje', ali je istaknuo kako se važeći zakoni moraju provoditi pa tako i Zakon o obrani koji predviđa članstvo BiH u NATO-u.

Ukoliko se takav zakon ne sviđa SNSD-u, poručio je Izetbegović, onda ta stranka treba naći način da ga promijeni u državnom parlamentu, a ne da deklaracijom o vojnoj neutralnosti, koju je 2017. godine usvojilla Narodna skupština Republike Srpske, diktira kakvu će politiku voditi država.

'Nismo uspjeli tu stvar raščistiti', kazao je Iztebegović dodajući kako bi, uz spremnost na kompromis, vlast ipak mogla profuncionirati do kraja ožujka.

  • +21
Izbori u BiH Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dodik je pak napravio stanoviti uzmak u odnosu na dosadašnje kategorično 'ne' u odnosu prema približavanju BiH članstvu u NATO-u. Kazao je kako odluku o vojnoj neutralnosti, koju je donio parlament RS, ne vidi 'kao konačnu i kao stajalište BiH' te je najavio je kako će stoga u predstojećem razdoblju njegova stranka pokušati promijetii sporne zakone na državnoj razini.

'No to je pitanje za kasnije. Dajte da završimo (formiranje) Vijeća ministara', kazao je Dodik.

Potvrdio je kako je njegov kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH ostaje Zoran Tegeltija, bivši ministar finanija u vlasti RS te kako se ta odluka neće mijenjati.

'Kandidat je Tegeltija i nikakve igre oko toga neće biti moguće', kazao je Dodik.

Sugerirao je kako bi se svi partneri u budućoj vlasti trebali koncentrirati na provedbu reformi i projekata koji su korisni za sve u BiH, pri čemu su ustavnost, zakonitost, reforme i europski put ono oko čega nema prijepora, pa vjeruje kako će se nakon prihvaćanja tih načela lako dogovoriti raspored ministarstava.

Dodikova je procjena kako bi Predsjedništvo BiH odluku o imenovanju Tegeltije moglo donijeti idući desetak dana, što bi onda otvorilo mogućnost da i svi ministri budu imenovani do kraja mjeseca, čime bi se okončao proces uspostave nove vlasti.