ČEKAJU ODLUKU SUDA

BiH još neće potezati pitanje Ljubljanske banke

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.10.2012 17:39
  • Objavljeno 13.10.2012 u 17:35
Ljubljanska banka

Ljubljanska banka

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

BiH ne planira nikakve pregovore sa Slovenijom o problemu stare devizne štednje Ljubljanske banke jer očekuje da Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu do kraja ove godine donese važnu odluku po ranije podnesenim tužbama bosanskohercegovačkih građana koji su zatražili pravo na zaštitu svoje imovine sukladno Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, izjavio je pomoćnik ministra financija BiH Zenit Kelić zadužen za pitanja sukcesije imovine bivše SFRJ

U izjavi koju je u subotu prenijela agencija FENA Kelić je potvrdio kako su u BiH upoznati s pregovorima o problemu stare devizne štednje koji se vode između Slovenije i Hrvatske no u njima ni na koji način ne sudjeluju

Podsjetio je i kako ranija nastojanja da se problem Ljubljanske banke riješi uz posredovanja Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu nije dao nikakve rezultate kao i na činjenicu da Hrvatska, BiH i Makedonija inzistiraju da se pitanje stare devizne štednje riješi poštujući načelo pravnog legaliteta odnosno da to mora biti obveza matičnih banaka i država u kojoj su njihova sjedišta.

'Ljubljanska banka' štedišama iz BiH duguje nešto manje od 250 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka (oko 127 milijuna eura) bez pripadajućih kamata.

U nekoliko sporova pokrenutih pred sudovima u Sloveniji štedišama je pravomoćnim presudama potvrđeno pravo na isplatu stare devizne štednje no s obzirom da je Ljubljanska banka svu svoju imovinu prenijela na Novu ljubljansku banku (NLB) te presude nije bilo moguće realizirati. Neki od oštećenih štediša nakon toga su podnijeli tužbe Europskom sudu za ljudska prava.

Tužene su BiH ali i druge države nastale na području bivše Jugoslavije a u jednom takvom predmetu poznatom pod nazivom 'Ališić i drugi' do kraja godine očekuje se odluka o meritumu. To bi onda bio temelj za rješavanje svih drugih sličnih slučajeva.

'Prema tome, Bosna i Hercegovina će pričekati odluku Europskog suda za ljudska prava, te bilo kakvi pregovori u ovom momentu nisu prihvatljivi s obzirom na to da se donošenje presude suda očekuje do kraja ove godine', izjavio je Kelić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi