MESIĆ U BIHAĆU

BiH je konstanta, a ne ono nastalo na etničkom čišćenju

26.02.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u četvrtak u Bihaću da je krojenje BiH po nacionalnom ključu loša politika i da oni, koji se iz nje žele izdvojiti, u tome nikada neće uspjeti.

BiH na čitavom svom prostoru pripada i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima i na tome treba graditi budućnost BiH, rekao je Mesić novinarima u Bihaću gdje je sudjelovao u proslavi dana toga grada.

Onima koji misle da BiH nije konstanta, nego je konstanta ono što je nastalo etničkim čišćenjem, poručio je da se varaju kada misle da svojim upornim političkim zalaganjem mogu izdvojiti dijelove BiH.

'Oni koji misle da će se Europa i svijet zamoriti i da će jednoga dana dopustiti nekome da se priključi nekome - moram ih razočarati, nikada im to neće uspjeti', naglasio je Mesić aludirajući na prijetnje premijera RS-a Milorada Dodika o izdvajanju toga entiteta iz sastava BiH.

Upitan o mogućnosti osnivanja trećeg, hrvatskog entiteta, Mesić je rekao da je 'krojenje BiH po nacionalnom ključu loša politika'.

'Kakva će biti unutarnja struktura to morate sami odlučiti, ali ni u jednom slučaju BiH ne može biti strukturirana tako da bi se bilo koji njezin dio mogao izdvajati', istaknuo je.

Hrvatski je predsjednik na svečanoj sjednici Općinskog vijeća proglašen počasnim građaninom Bihaća što, kako je rekao, doživljava kao priznanje za svoj odnos prema susjednoj državi.

U govoru u Kulturnom centru, mjestu na kojem je održano 2. zasjedanje AVNOJ-a, Mesić je podsjetio da je upravo zbog neslaganja s politikom prema BiH svojedobno napustio nekadašnju HDZ-ovu vladajuću garnituru, jer je, ocijenio je, to bila loša politika prema BiH, prema Hrvatskoj i prema tamošnjim Hrvatima.

Hrvatska prema BiH nema apsolutno nikakve pretenzije na bilo kojem području. Naravno da smo zainteresirani za budućnost Hrvata u BiH i naravno da ćemo im pomagati, ali nikada na štetu BiH, nikada na način koji bi mogao dati povoda spekulacijama da negdje u našoj podsvijesti još uvijek tinja zlosretna ideja o podjeli BiH, istaknuo je Mesić.

Ocijenio je da Daytonski sporazumi, koji su bili nužni za završetak rata, nisu postavili temelje za funkcioniranje BiH u miru te je podupro inicijative za donošenje novoga ustava kako bi BiH bila stabilna država i jedan od temelja stabilnosti cijele regije.

Mesić je s predstavnicima bihaćkih vlasti i dužnosnicima Unsko-sanskog kantona razgovarao i o gospodarskoj suradnji, osobito o plinofikaciji toga područja u koju bi se uključile hrvatske tvrtke. Bilo je riječi i o obnovi nekadašnjeg aerodroma bivše JNA čija se jedna polovica nalazi u BiH, a druga u Hrvatskoj i u čiju su gradnju, rekao je Mesić, uložene milijarde tadašnjih njemačkih maraka.

Boravkom u Bihaću hrvatski predsjednik počeo je dvodnevni posjet BiH tijekom kojeg će u petak boraviti u Sarajevu.