CRNO NA BIJELO

BiH i RH potpisale Ugovor o graničnim prijelazima

19.06.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u ime BiH potpisao je danas u Bruxellesu Ugovor o graničnim prijelazima i Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske, javlja agencija Anadolija

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija te hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potpisali su Zajedničku izjavu o slobodnom tranzitu preko teritorija Hrvatske, kao i Zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni Članka 11 Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorija Hrvatske u i iz Luke Ploče i preko teritorija BiH u Neumu.

'Ovo je povijesni događaj za Balkan, ali i Europsku uniju. Jedinstveno tržište od 500 milijuna građana je na vratim Bosne i Hercegovine', rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, dodajući da BiH neće biti ostavljena.

Ljudi koji žive pet kilometara ili manje od Hrvatske, pojašnjeno je, mogu pod lakšim okolnostima prelaziti granicu, uključujući farmere i obitelji koje imaju veze s obje strane.

Fuele je zatražio da BiH ubrza akreditaciju kako bi mogao izvoziti proizvode životinjskog porijekla.

Ministrica Pusić rekla je da je to europski projekt.

'Željeli smo da obje zemlje budu bliske i ovo će pomoći europskim ambicijama obaju zemalja. Hrvatska je na putu prema EU postala mnogo funkcionalnija zemlja. I mislim da će se isto to dogoditi i u BiH', kazala je ona.

Bevanda je podsjetio da je danas potpisan Ugovor o graničnim prijelazima i Zajednička izjava.

'Ovo omogućava život narodima u BiH. Ovo će donijeti napredak svima. Ovi sporazumi će pomoći ekonomijama BiH i Hrvatske', kazao je, dodavši da ovo dokazuje da se može doći do kreativnih i hrabrih rješenja 'ako imamo zajednički cilj i povjerenje'.

Dodao je da je Hrvatska napravila ustupak da bi BiH preko Ploča mogao izvesti sve što ima na treća tržišta.

'Otvaraju nam se nova tržišta zemalja diljem svijeta. Omogućili smo Hrvatskoj da nesmetano prolazi kroz Neum u duhu dobrih susjeda. To je odličan primjer naše dobrosusjedske suradnje. Preko EU samo možemo uvoziti robe samo koje zadovoljavaju europske standarde kako bi i u BiH zaštitili sigurnost hrane. Ovo nije čest slučaju. Mi dobivamo pristup do Luke Ploče u EU, kao da je to luka BiH. Luka Ploče za nas ostaje strateški značajna', poručio je Bevanda.