ODZVONILO PARADŽEMATIMA

BiH: Država će reagirati prema nelegalnim okupljalištima muslimana

26.04.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je u utorak kako će vlasti te zemlje poduzeti mjere kako bi onemogućili djelovanje skupina koje okupljaju muslimane u toj zemlji mimo zakonite Islamske zajednice u BiH (IZ), a takve korake najavio je odmah nakon provedbe potrebnih analiza

'Nećemo tolerirati nikakve oblike uspostave udruženja koja bi djelovala izvan postojećih vjerskih zajednica u BiH', kazao je Mektić novinarima u Sarajevu.


Islamska zajednica u BiH u subotu je objavila podatak kako u toj zemlji djeluje 38 'paradžemata', koji okupljaju muslimane bez zakonite osnove. Takve zajednice rasadište su tumačenja islama protivnih onome kojega zastupa Islamska zajednica u BiH i nerijetko su središta za novačenje ekstremista i ratnika koji su se pridruživali terorističkim organizacijama poput Islamske države.

Nakon višemjesečnih pregovora predstavnici 14 takvih zajednica prihvatili su poziv IZ-a na raspuštanje odnosno integriranje u zakonite strukture, dok su ostali to odbili.

Ministar Mektić u utorak je najavio kako će se status zakonski nepriznatih zajednica sada precizno utvrditi, što uključuje točnu identifikaciju njihovih pripadnika te imovinu koju koriste.
'Nakon toga država će reagirati', kazao je Mektić.

Zamjenik poglavara IZ u BiH Husein Smajić kazao je kako i onim paralelnim džematima koji su odbili prvotni poziv za integriranje u zakonite strukture ostaju otvorena vrata da se predomisle, no s onima koji nastave odbijati pruženu ruku neće biti kompromisa.

'Za one koji se nisu pristali integrirati mi i dalje ostavljamo otvorena vrata. No oni koji neće i koji ne žele s nama razgovarati nisu predmet našeg zanimanja i to je sad stvar države kako će postupiti, hoće li ih zatvoriti, rasformirati i slično', rekao je Smajić Nezavisnim novinama.
 
Dodao je kako to znači da se IZ u BiH ograđuje od svega što se radi u nezakonitim džematima i od mogućih incidenata koje to može proizvesti. 'Mi ne polažemo više račun nikome kada je riječ o zbivanjima u tim skupinama. To nije naša stvar', istaknuo je Smajić.