sporna nagrada

BiH: Dodiku 'Zlatna plaketa' Srebrenice, Bošnjaci ogorčeni

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2018 17:06
  • Objavljeno 05.03.2018 u 17:07
Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku 'Zlatna plaketa' Srebrenice, Bošnjaci ogorčeni

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku 'Zlatna plaketa' Srebrenice, Bošnjaci ogorčeni

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zastupnici srpske nacionalnosti u skupštini Srebrenice u ponedjeljak su odlučiti dodijeliti predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nagradu 'Zlatna plaketa' zbog navodnog doprinosa razvitku te općine, a ta odluka dovela je do novih međunacionalnih podjela izazvavši ogorčene reakcije bošnjačkih zastupnika i njihovih političkih stranaka

Odluku o dodjeli 'Zlatne plakete' Dodiku predložio je općinski načelnik Mladen Grujičić, a podržali su je svih zastupnici iz stranaka sa srpskim predznakom, dok su bošnjački zastupnici, uključujući predsjednika skupštine Aliju Tabakovića, u znak prosvjeda napustili sjednicu na kojoj se o tome odlučivalo.

Za srebreničke Bošnjake Dodik je nepoželjna osoba jer uporno niječe kako su tamo pripadnici vojske i policije bosanskih Srba 1995. počinili genocid ubivši više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Za načelnika Grujičića Dodik je pak osoba koja je najzaslužnija za poslijeratni razvitak Srebrenice.

'Mislim da je to priznanje trebao dobiti i ranije s obzirom koliko je u Srebrenicu uloženo sredstava vlade RS-a u kojoj je on bio predsjednik. To se nije dogodilo jer su vlasti bili predstavnici Bošnjaka koji ne uvažavaju predsjednika RS-a i Republiku Srpsku', kazao je Grujičić.

Za predsjednika općinske skupštine Tabakovića odluke Grujičića i srpskih zastupnika dokaz su kako oni silom nameću svoju volju ne uvažavajući stajališta Bošnjaka.

  • +3

Sva lica Milorada Dodika

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Za nas je neprihvatljivo da Dodik dobije 'Zlatnu plaketu' općine Srebrenica i na kraju krajeva za to nema niti jednog opravdanog razloga', kazao je Tabaković najavivši kako će svi bošnjački dužnosnici u tijelima lokalne vlasti bojkotirati ovogodišnje obilježavanje 11. ožujka kao dana Srebrenice.

Tada bi u Srebrenicu trebao doći i Dodik kako bi mu tamo uručili spornu nagradu.

Iz općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su upozorenjem kako sve ovo predstavlja povratak u 'mračnu 1995.' jer je definitivno narušeno međunacionalno povjerenje.

'Sramno je dodijeliti priznanje općine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odličja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti', naveli su u priopćenju SDA te pozvali sve organizacije u BiH i inozemstvu da prekinu suradnju s načelnikom Grujičićem.

On je načelnik Srebrenice postao kao kandidat jedinstvenog bloka srpskih stranaka na izborima 2016. i tada su Bošnjaci po prvi puta nakon rata izgubili lokalnu vlast u tom gradiću u istočnoj Bosni koji ima posebno simboličko značenje jer je tu počinjen najveći ratnih zločin na europskom tlu nakon 2. svjetskog rata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!