TRAŽENI MONSTRUM

BiH će Paravinju osuditi u roku tjedan dana i izručiti ga

05.07.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Na sudu u Sokocu kažu da žele što prije završiti postupak protiv Paravinje jer je cijeli predmet spreman još od 2002. godine. Paravinja može biti osuđen na jednu do deset godina zatvora koje bi izdržavao u Hrvatskoj

Hoće li Dragan Paravinja, a pogotovo u kojem roku, biti izručen Hrvatskoj zbog ubojstva Antonije Bilić, pitanje je na koje se ovih dana treba iskristalizirati odgovor u četverokutu Zagreb - Sokolac - Sarajevo - Beograd. Kao što je poznato, Srbija je prva raspisala tjeralicu za Paravinjom zbog silovanja i pokušaja silovanja iz 1997. godine, od 2002. traži ga i BiH zbog pokušaja silovanja, da bi nedavno Paravinjino izručenje tražila i Hrvatska zbog jednog pokušaja silovanja te teškog ubojstva Antonije Bilić.

Kako je Beograd, unatoč činjenici da su prvi zatražili izručenje, zapravo poručio da je spreman prednost u izručenju prepustiti Hrvatskoj budući da je nedjelo za koje ga se tu tereti puno teže, aktualne ostaju dvije opcije, piše Vjesnik. Prema svakoj od njih Paravinja će na kraju završiti u Hrvatskoj budući da nema bosanskohercegovačko državljanstvo, no o odabiru opcije ovisi hoće li Paravinjino izručenje uslijediti za nekoliko tjedana ili, pak, za nekoliko godina.

Ako, pak, Paravinja u Sokocu bude i osuđen, ostaje mogućnost da se uputi u Hrvatsku na izdržavanje kazne, što na kraju ostaje i najizgledniji rasplet. Prema hrvatskim zakonima, za takvo što osuđenik mora dati svoju suglasnost, no kako je nedavno objavljeno, Paravinja je izjavio da se ne namjerava protiviti izručenju Hrvatskoj. Još treba vidjeti hoće li ostati kod te svoje odluke.

Naime, osnovno pitanje je hoće li Paravinji u BiH biti suđeno za pokušaj silovanja u istočnom Sarajevu 2002. godine te, a ako bude, hoće li najprije u BiH i služiti kaznu za to djelo.

Riječ je o djelu za koje je propisana kazna od jedne do 10 godina. Druga opcija, koja se u zadnje vrijeme sve više spominje, jest da Paravinja bude u što skorijem roku izručen Hrvatskoj kako bi mu se sudilo za ubojstvo Antonije Bilić, ali u tom slučaju Hrvatskoj bi trebao biti ustupljen i postupak iz BiH. Koja će se od te dvije opcije realizirati, nije poznato, no ne zato što ne postoji obostrana volja, nego isključivo zato što se mišljenja o proceduri razlikuju. Novost je i to da je tužilaštvo BiH zatražilo od suda BiH da se Paravinji, osim pritvora zbog pokušaja silovanja, odredi i ekstradicijski pritvor, što pokazuje da i bosanskohercegovačko pravosuđe teži tome da se Paravinja što prije izruči Hrvatskoj.

Tajnik u Ministarstvu pravde BiH Jusuf Halilagić u ponedjeljak je Vjesniku potvrdio upravo spomenute dvije opcije, kao i to da konačnu odluku donosi sud u Sokocu. 'Sud treba odlučiti hoće li Hrvatskoj ustupiti postupak u slučaju pokušaja silovanja iz BiH', rekao je Halilagić, dodavši da je u bosanskohercegovačkoj praksi već bilo sličnih slučajeva koji su se bez problema rješavali, poput slučaja Babka Vlahovića, kojeg je Španjolska izručila BiH unatoč činjenici da je i u toj zemlji bio optužen i osuđen za druga kaznena djela.

'Cijeneći sve okolnosti i težinu kaznenih djela za koje ga traži Hrvatska, mislim da bi bilo logično da se Paravinja što hitnije izruči Hrvatskoj, no ni na jedan način ne želim prejudicirati odluku suda', zaključio je Halilagić. Na sudu u Sokocu rekli su da ne žele ništa prejudicirati, nego treba pričekati raspravu za pokušaj silovanja koja je zakazana za ovu srijedu.

No, kako je objašnjeno, taj postupak može se provesti i dosta brzo, čak u roku od tjedan dana. Iz okružnog tužiteljstva u istočnom Sarajevu rekli su, međutim, da namjeravaju ići u postupak za pokušaj silovanja iz 2002, tako da po svemu sudeći postupak ipak neće biti ustupljen Hrvatskoj. Ipak, rekli su i da žele da postupak završi što prije.