GRIJU SE HLADNI ODNOSI

Bidenova potpora Medvedevu i ulasku Rusije u WTO

09.03.2011 u 21:00

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden u srijedu je izrazio potporu politici modernizacije Rusije koju vodi predsjednik Dmitrij Medvedev i podržao ruske težnje za ulaskom u Svjetsku trgovinsku organizaciju, javile su agencije

'U potpunosti podupiremo viziju zemlje čija je snaga u modernizaciji i inovativnosti, koju ima predsjednik Medvedev', izjavio je Biden tijekom posjeta moskovskom predgrađu Skolkovo u kojem bi trebala niknuti ruska Silicijska dolina.

Obilaskom Skolkova, gdje je razgovarao s ruskim poslovnim ljudima, Biden je počeo posjet Rusiji kojim dvije zemlje žele osnažiti političku, ali i gospodarsku suradnju. U sklopu razgovora u moskovskom predgrađu, ruski zrakoplovni prijevoznik Aeroflot potpisao je s američkim Boeingom sporazum o kupnji osam zrakoplova B-777, uz mogućnost za još osam.

'Snažno podupiremo članstvo Rusije u WTO-u', rekao je ruskim poslovnjacima američki potpredsjednik.

Biden se poslije toga sastao s Medvedevom u rezidenciji ruskog predsjednika u Gorkom, gdje mu je uputio i osobne pohvale.

'Zbog vašeg osobnog vodstva... smatram da smo dokazali kako su skeptici bili u krivu. U protekle dvije godine ostvarili smo veliki napredak', rekao je Biden Medvedevu na sastanku,

SAD vrlo napadno uzdižu političku ulogu i važnost Medvedeva u odnosu na ruskog premijera Vladimira Putina, prema kojem su bitno hladnije, a ruski komentatori spekuliraju o tome da je i Bidenov posjet u cilju davanja potpore Medvedevu da se kandidira za predsjednika i na izborima iduće godine kako to ne bi učinio Putin.

Medvedev je Bidenu rekao da Rusija želi još ove godine ući u članstvo WTO-a i napomenuo kako gospodarski odnosi Rusije i SAD 'bitno zaostaju' za političkima.

'Nadam se da će se ti procesi dovršiti ove godine, uz aktivnu potporu SAD', rekao je Medvedev.

Biden se u četvrtak treba sastati i s Putinom te s oporbenim vođama i predstavnicima civilnog društva, a američki dužnosnici kažu kako će Biden s ruskim političkim vodstvom 'ozbiljno razgovarati' o nemirima u Libiji i arapskom svijetu, kao i o suradnji u proturaketnoj obrani.