najbolji interes

Bidenova administracija nastoji osigurati 106 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael

31.10.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Dvojica glavnih savjetnika američkog predsjednika Joea Bidena pokušat će u utorak uvjeriti zastupnike da je u najboljem interesu Sjedinjenih Država osigurati više milijardi dolara Ukrajini i Izraelu unatoč golemim proračunskim deficitima i podjelama glede politike njegove administracije prema tim zemljama

Državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin svjedočit će na Odboru Senata za izdvajanja sredstva o Bidenovom zahtjevu o 106 milijardi dolara za financiranje ambicioznih planova za Ukrajinu, Izrael i sigurnost američkih granica.

Uz argument da je potpora američkim partnerima ključna za nacionalnu sigurnost, Biden je zatražio 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, a od tog iznosa bi se otprilike polovica potrošila u Sjedinjenim Državama za obnovu zaliha oružja iscrpljenih ranijom potporom Kijevu.

Biden je zatražio još 14,3 milijarde dolara za Izrael, devet milijardi dolara za humanitarnu pomoć, uključujući Izraelu i Gazi, 13,6 milijardi dolara za sigurnost američkih granica, četiri milijarde dolara za vojnu pomoć i vladino financiranje suzbijanja regionalnih napora Kine u Aziji. Kongres je već odobrio oko 113 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u veljači 2022.

Ostvarenje Bidenovog plana financiranja je neizvjesno. Demokrati, ali i mnogi republikanci u Senatu u kojemu demokrati imaju većinu, uglavnom podupiru Bidenovu strategiju kombiniranja pomoći Ukrajini s potporom Izraelu.

"Ovo je trenutak za brzu i odlučnu akciju kako bi se spriječio daljnji gubitak života i nametnule stvarne posljedice tiranima koji su terorizirali narod Ukrajine i Izraela", rekao je vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell u ponedjeljak na Sveučilištu Louisville.

No republikanci koji vode Zastupnički dom protive se kombiniranju ta dva pitanja. Ankete pokazuju da podrška javnosti za pomoć Ukrajini opada, a mnogi republikanci, osobito oni bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, izjasnili su se protiv toga.