obrana kapitola

Biden uručio odličja herojima koji nisu ustuknuli 6. siječnja 2020.

06.01.2023 u 23:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u petak je obilježio drugu obljetnicu napada na američki Kapitol dodjelom priznanja onima koji su se borili da obrane američku demokraciju protiv napadača za koje je rekao da su bili "potaknuti lažima" o predsjedničkim izborima 2020.

Biden, demokrat, dodijelio je Predsjednička građanska odličja 14 osoba, nekima od njih posthumno, te je govorio na svečanosti u Bijeloj kući dok republikanci, mnogi od njih vjerni Donaldu Trumpu, nastoje četvrti dan zaredom izabrati predsjednika Zastupničkog doma.

"Sve to je bilo potaknuto lažima o izborima 2020., no na ovaj dan prije dvije godina naša demokracija je izdržala jer mi, ljudi, nismo ustuknuli", rekao je Biden.

Bijela kuća je u petak na popis dodala još dvije osobe koje su sebi oduzele život poslije 6. siječnja, od kojih je jedan bio američki policajac na Kapitolu, Howard Liebengood, a drugi policajac iz Washingtona, Jeffrey Smith.

Dobitnici priznanja uključuju bivšeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Arizone Rustyja Bowersa i državnu tajnicu Michigana Jocelyn Benson koji su se oduprli pritiscima da ponište izborne rezultate 2020. u svojim državama.

Među dobitnicima su i policajac s Kapitola Eugene Goodman koji je odvratio izgrednike iz Senata dok su se članovi evakuirali, te izborna djelatnica u Georgiji Ruby Freeman koju je Trump lažno optužio za izbornu prijevaru.

Policijski službenik Kapitola Brian Sicknick, koji je umro u danima nakon napada, dobio je posmrtnu medalju. On je umro prirodnom smrću nakon višestrukih moždanih udara poslije napada na Kapitol.

Bijela kuća nazvala je dobitnike "herojima" koji su pokazali hrabrost i nesebičnost u opasnom trenutku za Ameriku.

U napadu na Kapitol 2020. pristaše tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upali su u zgradu u neuspješnom pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi ishod predsjedničkih izbora.

Napadi su uslijedili nakon nekoliko tjedana Trumpovih lažnih tvrdnji da je pobijedio na izborima 2020.

Aktualni pokušaji u Zastupničkom domu da se izabere predsjednik stavljaju pod znak pitanja kapacitete republikanaca da vladaju tankom većinom u donjem domu Kongresa. Biden je nazvao dramu oko izbora predsjednika Zastupničkog doma sramotnom.

Zastupnički dom američkog Kongresa u petak još uvijek nije izabrao čelnika, a republikanskom vođi Kevinu McCarthyju iz Kalifornije još uvijek nedostaju glasovi da postane predsjednik.

McCarthyjev neuspjeh da osvoji većinu glasova produljio je sagu o određivanju koji će republikanac naslijediti demokratkinju Nancy Pelosi i povećao povijesni broj neuspješnih pokušaja koje je Zastupnički dom poduzeo da imenuje predsjednika, što je moćna pozicija koja je druga u predsjedničkom redu nakon potpredsjednika države.

Bez izabranog čelnika, Zastupnički dom ostaje paraliziran, odgađajući prisege članova, dodjelu zadataka republikanskom odboru, kongresne istrage i saslušanja, paket pravila i usvajanje bilo kojeg zakona. Sve dok predsjednika ne izabere većina u domu, Zastupnički dom ne može učiniti ništa drugo osim glasati za predsjednika ili prekinuti raspravu.