NEODGOVORNO PONAŠANJE

Biden poziva Trumpa da što prije potpiše paket pomoći u pandemiji

26.12.2020 u 22:30

Bionic
Reading

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden još je jednom pozvao Donalda Trumpa da potpiše zakon o paketu pomoći za ugrožene pandemijom covida-19 koji je Kongres donio uz potporu republikanaca i demokrata.

Odbijanje republikanskog predsjednika da to učini je neodgovorno te će imati "poražavajuće posljedice", izjavio je u subotu demokrat Biden. U slučaju da Trump odmah ne potpiše paket, oko 10 milijuna Amerikanaca izgubilo bi naknadu za nezaposlenost, upozortio je Biden.

Kongres je odobrio Covid-19 paket pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, no Trump je tu odluku blokirao, nazvavši zakon "sramotnim" te zahtijevajući da se iznosi pomoći građanima povećaju sa 600 na 2000 dolara.

"Trump napušta obitelji kojima su naknade za nezaposlenost prijeko potrebne za opskrbu hranom i plaćanje stanarine. Republikanci se moraju prestati igrati dok Amerikanci gladuju", objavila je na Twitteru demokratska senatorica Elizabeth Warren.

Početak siječnja je službeni vremenski rok do kojeg Trump može potpisati zakon ili na njega staviti veto.

Dio proračuna savezne vlade usvojen je zajedno s paketom poticaja. Odluka o privremenom financiranju istječe već u ponedjeljak.

Ako Trump do tada ne potpiše zakonodavni paket, vlada će biti prisiljena obustaviti poslovanje, što bi dovelo do prekida rada.  

"Za samo nekoliko dana istječe vladino financiranje, čime se u pitanje dovode usluge i plaće za vojno osoblje", upozorio je Biden.

Nakon inauguracije koja se treba održati 20. siječnja, Biden se namjerava založiti za još jedan paket poticaja sa svrhom obuzdavanja pandemije i jačanja gospodarstva.