U DAVOSU

Biden otkrio Putinove skrivene namjere

18.01.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Rusija pokušava poremetiti liberalni svjetski poredak, a najbolji način da se zaustavi je snažan savez između Sjedinjenih Država i Europske unije, rekao je u srijedu američki potpredsjednik Joe Biden, u svom posljednjem velikom govoru na toj dužnosti.

'Cilj je jasan: kolaps liberalnog međunarodnog poretka', kazao je Biden, dva dana uoči inauguracije Donalda Trumpa koji želi bliže veze s Moskvom kao novi američki predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi svako sredstvo koje ima kako bi potkopao Europsku uniju i izazvao nesuglasice među zapadnim zemljama, rekao je Biden, optužujući Rusiju za miješanje u rat u Ukrajini, kao i njezine navodne hakerske napade koji su utjecali na američke izbore


Izbori u Europi ove godine mogli bi biti sljedeći cilj, upozorio je Biden. Nekoliko europskih zemalja održava ove godine parlamentarne i predsjedničke izbore, uključivo Njemačku, Francusku, Nizozemsku i Češku.

'Trebamo očekivati nove pokušaje Rusije da se umiješa u demokratske procese. To će se ponovno dogoditi, vidjet ćete', kazao je.
'SAD i EU moraju predvoditi borbu' za zaštitu liberalnih vrijednosti, kazao je Biden, naglašavajući da NATO mora ostati ključni element američko-europskih odnosa.