nakon masakra

Biden osudio otrov bjelačke supremacije

17.05.2022 u 20:48

Bionic
Reading

Joe Biden je u utorak oštro osudio "otrov" bjelačke supremacije i sve koji ga šire, nakon rasističkog pokolja u kojemu je u subotu u Buffalu ubijeno desetero ljudi

U tom gradu u saveznoj državi New Yorku, gdje je mladić, zagovornik urotničkih teorija poput one o "velikoj zamjeni" stanovništva, u subotu počinio pokolj jurišnom puškom, američki predsjednik je govorio o "terorističkom" činu.

Spomenuvši tu rasističku tezu o "velikoj zamjeni" stanovništva, Joe Biden, veoma ganut, rekao je: "Pozivam sve Amerikance da odbace tu laž i osuđujem sve koji ju šire kako bi osvojili vlast, glasove, novac".

"Oni koji kažu da vole Ameriku potpaljuju mržnju i strah", dodao je 79-godišnji demokratski predsjednik, ne otkrivajući imena ni stranačku pripadnost.

"Taj otrov, to nasilje ne smije biti povijest našeg doba", istaknuo je, dok se u Sjedinjenim Državama zadnjih godina dogodio niz pokolja u kojemu su žrtve bili crnci, židovi i osobe hispanskog podrijetla.

Predsjednik je u utorak još jednom pozvao da se regulira nošenje vatrenog oružja: "Nisam naivan. Znam da će se tragedija opet dogoditi (...) No neke stvari možemo učiniti. Možemo zabraniti automatsko oružje na našim ulicama".

Joe Biden već dugo traži od Kongresa da zabrani automatsko oružje, poput onoga koje je upotrijebljeno u nedjelju. To je učinio Novi Zeland nakon rasističkog pokolja u džamijama u Christchurchu 2019., koji je bio uzor navodnom ubojici u Buffalu, Paytonu Gendronu, osamnaestogodišnjaku.

No Joe Biden je uvijek nailazio na protivljenje republikanaca koji odbijaju bilo kakvo reguliranje.