KRIZA U MEKSIČKOM ZALJEVU

Biden: Nismo sporo reagirali na naftu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 04.06.2010 09:28
  • Objavljeno 04.06.2010 u 09:28
Nafta Meksički zaljev

Nafta Meksički zaljev

Izvor: Reuters / Autor: NASA

Američki potpredsjednik Joe Biden u četvrtak je odbacio kritike prema kojima Obamina administracija nije reagirala dovoljno brzo i snažno na izlijevanje nafte iz bušotine u Meksičkom zaljevu, koju korporacija British Petroleum već 45 dana ne uspijeva zatvoriti

'Mi smo bili tamo prvoga dana - prvoga jutra nakon što je ta bušotina eksplodirala, a platforma potonula', rekao je Joe Biden u intervjuu na javnoj televiziji PBS. 'Predsjednik Barack Obama mobilizirao je svakoga u Bijeloj kući, u Zapadnom krilu, jasno tražeći da se svaki dio imovine savezne vlade stavi na raspolaganje', dodao je.

Biden je rekao da je iz njegove perspektive pogreška administracije bila samo to što 'nije dovoljno jasno komunicirala'.

Obama je došao na udar kritika, pa i od nekih demokrata, koji kažu da administracija nije adekvatno odgovorila na izlijevanje nafte u Zaljevu, koje je započelo 20. travnja nakon eksplozije, požara i potonuća platforme Deepwater Horizon.

U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a iz uništenih instalacija bušotine otada, prema procjenama savezne vlade, dnevno u more istječe između 50 i 80 tona nafte.

BP: Za čišćenje nafte 990 milijuna dolara

BP ulaže velike napore da zatvori bušotinu, obuzda zagađenje i očisti naftom zagađene plaže i slane močvare Louisiane, u što je do četvrtka tvrtka uložila 990 milijuna dolara, kako je objavio američki tisak.

Unatoč tome BP je izložen razumljivom gnjevu američke javnosti, pa je tvrtka ovoga tjedna pokrenula veliku kampanju oglašavanja u tisku i na televiziji, u kojoj ističe da je postavila milijun metara plutajućih ograda u Meksičkom zaljevu, angažirala 30 zrakoplova i 1300 brodova, 30 ekipa specijalista, stanice za spašavanje životinja te namijenila 500 milijuna dolara za dugoročnu brigu o obali i prirodi.

'BP će i dalje imati punu odgovornost za čišćenje naftne mrlje', navodi BP u oglasu u The New York Timesu, no potpredsjednik Biden je kazao da je administracija nadležna za nastavak operacija u zaljevu.

Ukidanje olakšica naftnim kompanijama

'BP nije nadležan. Savezna vlada i predsjednik Sjedinjenih Država su nadležni', naglasio je Biden.

Ako istraga ministarstva pravosuđa utvrdi da je bilo kršenja građanskog ili kaznenog prava, oni koji su odgovorni 'biti će gonjeni u skladu sa zakonom', rekao je Biden.

Predsjednik Barack Obama je o naftnoj mrlji govorio u četvrtak na sveučilištu Carnegie Mellon u Pennsylvaniji, rekavši da je ta ekološka katastrofa svjež podsjetnik na potrebu za Kongres donese energetske zakone, uključujući i ukidanje 'milijardi dolara poreznih olakšica' za naftne kompanije i povećanje ulaganja u energetsku alternativu fosilnim gorivima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi