PUKLA LJUBAV

Bianca Matković propustila HDZ-ov skup o ženama

05.03.2010 u 13:57

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, u HDZ-u je danas održan okrugli stol o položaju žena na tržištu rada, s kojeg je upozoreno da u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno prepoznat problem diskriminacije žena na tržištu rada, a kao posebno ranjiva skupina navedene su žene na selu i žene s invaliditetom.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uvodno je izvijestila da je udio žena među nezaposlenima pao s više od 60 na oko 56 posto.

Upozorila je, međutim, da manji rodni jaz na burzi rada ne znači i bolji položaj žena, jer je apsolutni broj nezaposlenih žena porastao, a mnoge žene ostale bez posla.

Kao problem je istaknula i diskriminaciju žena već u fazi traženja posla, gdje je iz mnogih oglasa u startu jasno da su žene na tim poslovima nepoželjne.

Žene se, međutim, rijetko žale na tu vrstu diskriminacije, a najviše pritužbi Uredu pravobraniteljice za diskriminaciju kod zapošljavanja dolazi od muškaraca koji se ne mogu zaposliti, primjerice, u vrtiću, ljekarni ili kao fizioterapeuti.

Žene su, međutim, diskriminirane na radnom mjestu, gdje nemaju jednake mogućnosti napredovanja i češće ih se uznemiruje na temelju spola.

Pravobraniteljica je kazala i da je društvena osviještenost visoka kad je u pitanju nasilje u obitelji, ali da nije prepoznata diskriminacija na tržištu rada, na koju je relativno mali broj pritužbi.

Socijalne partnere pozvala je da kod kolektivnog pregovaranja vode računa o jednakim mogućnostima, a kao svijetle primjere navela je kolektivne ugovore kojima je zapriječeno otkazivanje ugovora o radu na određeno vrijeme trudnicama i ženama s djecom starom do jedne godine.

Načelnica uprave u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ana Vincent Šepić navela je da je Ministarstvo lani zajedno s poslovnim bankama odobrilo 958 kredita poduzetnicama, te da im je odobrilo više od 3000 bespovratnih potpora u ukupnom iznosu većem od tri milijuna kuna.

Istaknula je niz programa kojima Ministarstvo potiče ulazak žena u poduzetništvo, a kojima se, među ostalim, pomaže u nabavi inventara za pokretanje posla, edukaciji, pokrivanju troškova registracije tvrtki i sl.

Posebno su, kaže, ponosni na program u sklopu kojega se poduzetnicama početnicama pokriva veći dio troškova čuvanja djece.

Najavila je da će Vlada idući tjedan donijeti strategiju poticanja poduzetništva žena, s posebnim akcijskim planom upućivanja žena u poduzetništvo.

"Dugoročno ćemo nastojati pokazati da žene mogu biti motor razvoja, da mogu biti uspješne i da ih se ne smije omalovažavati", kazala je Šepić.

Okupljene je u ime predsjednice HDZ-a pozdravio glavni tajnik stranke Branko Bačić, koji je istaknuo da je povećan broj žena u politici, kako na kandidacijskim listama, tako i na funkcijama

Naglasio je i da položaj žena na tržištu rada ne smije biti samo prigodna, nego tema o kojoj se neprestano mora govoriti.

Dan žena svim je ženama čestitao i državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić, koji je istaknuo pomake na zaštiti žena od obiteljskog nasilja.

Rekao je da je Ministarstvu cilj ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje žena, kao preduvjet njihove ekonomske neovisnosti i ravnopravnosti.

U raspravi je sudjelovalo i nekoliko aktivistica za ravnopravnost spolova te saborskih zastupnika i zastupnica iz HDZ-a i koalicijskih stranaka, koji su, među ostalim, upozorili na potrebu osnivanja odbora za ravnopravnost spolova pri jedinicama lokalne samouprave.

Novinare je zanimalo zašto među sudionicima okruglog stola nije i predsjednica HDZ-ove zajednice žena Katarina Zrinski Bianca Matković

Glasnogovornica stranke Sunčana Glavak odgovorila je da je današnji skup organiziralo Tajništvo stranke, da su pozvane sve ministrice i saborske zastupnice, a da će Katarina Zrinski već u utorak održati još jednu tematsku sjednicu u povodu 8. ožujka, na kojoj će domaćica biti Matković.