LINIĆ I GRČIĆ SUGLASNI:

Bez rasta i reformi nema pozitivnih vijesti o rejtingu

22.03.2014 u 15:06

Bionic
Reading

Negativna prognoza agencije za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's naznaka je što se događa u Hrvatskoj, a bez gospodarskog rasta i strukturnih reformi ne možemo očekivati pozitivnije vijesti o kreditnom rejtingu, suglasni su danas bili ministar financija Slavko Linić i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić.

Ministar financija Slavko Linić rekao je kako je dok god ne budemo ostvarili gospodarski rast, i dok ne povećamo izvoz koji će značiti da se u gospodrstvu stabiliziraju pozitivni trendovi, teško očekivati rejtinge koji će nam omogućavati povoljnije uvjete na financijskom tržištu.

Komentirajući izvješće, potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da su dva tereta u ovom trenutku.

Jedan je fiskalna konsolidacija, a drugi je ostvarenje prognoze gospodarskog rasta. Vjerojatno i agencije sagledavaju to u kontekstu procedure prekomjernog deficita i priprema RH za tu proceduru te prema parametrima koje mi nudimo u javnosti, između ostalog i sa zadnjim rebalansom, procjenjuju koji su izgledi Hrvatske u idućem razdoblju. Tu sam vrlo realan ili pokušavam biti, rekao je Grčić.


Dakle ako vam netko odsiječe 2% BDP-a u općoj potrošnji, javnoj potrošnji, onda su izgledi za rast bitno ograničeni i u odnosu na naše ranije projekcije. Toga moramo svi biti svjesni, dodao je.

Za analitičare ovakva ocjena označava Vladin neuspjeh u provedbi reformi. Pada kreditnog rejtinga, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny, zasad se ne trebamo bojati, ali bi zaduživanje moglo biti još skuplje. Vlada se u ovom trenutku zadužuje na međunarodnom tržištu po vrlo visokoj cijeni, neusporedivo višoj od usporedivih zemalja, poput Češke i Slovačke, koje imaju bolji kreditni rejting, istaknuo je Novotny.

Rejting nije smanjen zbog toga što Moody's očekuje veću proračunsku disciplinu nakon ulaska u proceduru prekomjernog deficita.

Karamarko: ne iznenađuje ocjena agencije Moody's

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije iznenađen što je agencija Moody's promijenila izglede za rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne. To je bilo za očekivati, prognoze će za dva mjeseca, vjerojatno, biti iste, izjavio je Karamarko Hini.

Istaknuo je kako je ocjena Moody'sa posljedica svega što od dolaska na vlast radi aktualna Vlada, a što se ogleda u oštrom padu investicija, rastu nezaposlenosti, padu standarda građana itd.