NEDOSTATAK KVORUMA U POVJERENSTVU

Bez kazni za sukob interesa!

03.01.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Kakva će biti sudbina Povjerenstva za sukob interesa, i dalje nije poznato. Naime, to tijelo koje bi trebalo prekontrolirati i imovinske kartice novih dužnosnika trenutno radi bez kvoruma s pet od 11 članova

Da će povjerenstvo raditi u krnjom sastavu, bilo je jasno već krajem prošlog saziva Sabora, kada se tadašnja oporba, a danas vladajuća većina, usprotivila izmjenama zakona prema kojima je predviđeno da članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biraju zastupnici između osoba koje su se prijavile na javni natječaj. U oporbi su smatrali da bi se novo povjerenstvo trebalo birati dvotrećinskom većinom zastupnika, a zbog neprihvaćanja takve ideje čak su napustili sabornicu.

Iako je zakon zahvaljujući HDZ-ovoj većini ipak izglasan, zbog bojkota tadašnje oporbe izbor za članove tog povjerenstva propao je čak dva puta, odnosno natječaj je raspisivan u dva navrata.

Kako sada stoje stvari, vladajuća većina ima dva rješenja - raspisivanje novog javnog natječaja i izbor Povjerenstva prema aktualnom zakonu ili donošenje novog zakona.

'Promijenit ćemo zakon i to je jedan od naših prioriteta', kazao je Novom listu šef SDP-ovog Kluba zastupnika Igor Dragovan

Kako pak Novi list neslužbeno doznaje, sukob interesa i sudbina Povjerenstva trebala bi biti tema i današnje vladine koordinacije za unutarnju politiku. Vjerojatno će se vratiti staro zakonsko rješenje prema kojem je Povjerenstvo vodila parlamentarna oporba.

N, dok vladajući odluče o rješenju za to pitanje, sukobom interesa bavit će se stara postava Povjerenstva, odnosno pet od 11 članova tog tijela. Budući je mandat prestao za šestero članova koji su bili zastupnici, u Povjerenstvu su još samo oni iz redova uglednih javnih djelatnika na čelu s predsjednikom Matom Kačanom. I njih petero, premda su ostali i bez kvoruma, nastavljaju s radom.

'Takav je zakon. Mi nismo razriješeni, pa i dalje obavljamo tehničke poslove. Upravo se spremamo uputiti poziv državnim dužnosnicima u kojem ćemo ih podsjetiti na obvezu da u roku od 30 dana po stupanju na dužnost moraju predati imovinske kartice', objašnjava Kačan

SDP-ovac Josip Leko, jedan od zastupnika koji su do 22. prosinca bili članovi Povjerenstva, smatra da legitimnost preostalih članova nije upitna.

'Oni mogu i dalje davati mišljenja i ocjene, samo ne mogu donositi odluke o sukobu interesa državnih dužnosnika', rekao je Novom listu Leko.

Kako bilo, sve do izbora novog povjerenstva petero članova postojećeg i dalje će primati mjesečne naknade u visini 2.200 kuna.