'OZRAČJE ZA BUDALE'

Beus Richembergh: Mi smo društvo koje njeguje netoleranciju i divljaštvo

11.02.2019 u 09:39

Bionic
Reading

Komentirajući napad na srpske vaterpoliste u Splitu, potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Goran Beus Richembergh kritički se osvrnuo na cijeli niz hrvatskih institucija. 'Mi smo društvo koje njeguje netoleranciju i divljaštvo. Ako smo u jednom slučaju, a to je usvajanje Istanbulske konvencije, digli toliku graju, otišli toliko daleko, onda znate koliko je sati', rekao je Beus Richembergh gostujući u emisiji Novi dan televizije N1

'Ako smo kao društvo otvorili prostor da se o toleranciji priča kao o nečemu ideološki neprihvatljivom, onda naravno stvaramo ozračje u kojemu svaka budala misli da pljuskom može riješiti svaki svoj problem.

>>>Srbija uručila prosvjednu notu zbog napada na vaterpoliste; Božinović: Pohvatat ćemo sve huligane

U jednom gradu kao što je Split, ali ja bih to generalizirao, u bilo kojem gradu - u pola bijela dana napasti ljude zato što su drugi i drugačiji, a radi se o sportašima, koji su, i u Srbiji i u Hrvatskoj, u proteklih dvadeset godina napravili jako puno na zbližavanju, na fer natjecanju, kompeticiji, ali ne mržnji - onda to govori da je zakazao čitav niz institucija našeg sustava', upozorio je Beus Richembergh za N1.

Činjenica je da i u osudi takvih činova postoji niz zadrški; primjerice, u slučaju žigosanja učenice u zadarskoj školi ravnatelj je rekao da je to 'dječja igra'. Kada govorimo o nasilju, i politički bi trebao postojati konsenzus, ali to obično skrene u ideološke podjele. Koja je odgovornost sudstva?

'Sve institucije, od pojedinaca do sudstva, snose dozu odgovornosti. Slučaj u Zadru pokazao je svu snagu našeg licemjerja. Ravnatelj nije dorastao svom poslu. Slučaj pokazuje da, i kada se dogode ovakve stvari, oni koji su važni u prvoj fazi - koji trebaju otkriti, rasvijetliti, prijaviti, sankcionirati - ponašaju se kao nojevi, zabijaju glavu u pijesak. Da je sudstvo kod nas striktno, da je dosljedno, onda se takve stvari ne bi tako olako događale', smatra zastupnik GLAS-a.

Žigosana učenica u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

'Ako nekoga pretučete gotovo na smrt, a sud vas pusti da možete pobjeći gdje hoćete prije nego krenete služiti zatvorsku kaznu, to je stvaranje atmosfere koja poručuje građanima - ovdje možete raditi kome god što padne na pamet, i neće biti sankcija. Najopasnije je što će se ljudi početi osjećati nesigurno u vlastitom društvu. Svi smo zakazali - od škole, do crkve, do organa progona i sudova', ocijenio je Beus Richembergh.

  • +5
Vaterpolist Crvene Zvezde spasio se od batina skokom u more na splitskoj rivi Izvor: Cropix / Autor: CROPIX