INCIDENT U SPLITU

Srbija uručila prosvjednu notu zbog napada na vaterpoliste; Božinović: Pohvatat ćemo sve huligane

10.02.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Srbija je u nedjelju uručila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog subotnjeg napada na vaterpolliste Crvene zvezde u Splitu te je izrazila "duboku zabrinutost i razočarenje" tim incidentom, priopćeno je u Beogradu

U Ministarstvo vanjskih poslova, kako je i najavio prvi potpredsjednik vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, u nedjelju je pozvan otpravnik poslova veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i uručena mu je prosvjedna nota u povodu napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, priopćio je srbijanski MVP.

Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je duboku zabrinutost i razočarenje zbog napada na vaterpoliste Crvene zvezde, objavljeno je na službenoj mrežnoj stranici MVP-a Srbije.

Srbijanski šef diplomacije u subotu je, najavljujući prosvjednu notu, ocijenio da je incident u Splitu "nažalost, posljedica jedne antisrpske kampanje".

Dačić je naglasio kako više od tog incidenta "brine takvo ozračje" koje se stvara u hrvatskom društvu.

Srbijanski šef diplomacije kaže da je ponosan što se tako nešto ne bi dogodilo niti se događa u Srbiji, bez obzira na neslaganja i prijepore koje Srbija ima s Hrvatskom.

"Zato je odgovornost onih koji nose političku vlast da stvaraju jednu atmosferu koja neće biti poticajna za ovakve šovinističke, pa - na kraju krajeva - i anticivilizacijske postupke", rekao je Dačić.

  • +5
Vaterpolist Crvene Zvezde spasio se od batina skokom u more na splitskoj rivi Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Božinović oštro osudio incident: Policija će učiniti sve da ih pronađe

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je najoštrije osudio subotnji incident u Splitu i napad na igrače vaterpolo kluba iz Beograda, istaknuo da je policija promptno reagirala i poručio svima koji se misle huliganski ponašati da će policija učiniti sve da ih pronađe i adekvatno sankcionira, a potvrdio je i da je zbog tog incidenta Srbija uručila Hrvatskoj prosvjednu notu.

"Incident najoštrije osuđujemo, on je neprihvatljiv sa svakog aspekta", rekao je Božinović u izjavi novinarima ispred Ministarstva unutarnjih poslova.

Istaknuo je pritom kako u Hrvatskoj kontinuirano gostuju sportaši iz Srbije te su, primjerice, jučer gostovala još tri sportska kluba, kao i da danas gostuje još jedan. Tako da, kako je rekao, ne treba generalizirati stvari, "a pogotovo da se stvori dojam da je hrvatska nesigurna kao domaćin”.

Igrači vaterpolo kluba "Crvena zvezda” napadnuti su u subotu na splitskoj Rivi, a policija je u nedjelju ujutro zbog tog napada uhitila trojicu mladića te za dvojicom napadača još traga.

Božinović naglašava da je hrvatska policija reagirala "vrlo promptno" te da je kod jednog od napadača pronađem i dres sportaša iz Beograda.

"Nastavlja se kriminalistička istraga, traga se za još dvojicom počinitelja. Nakon što policija obavi svoj dio posla oni će biti predani pritvorskom nadzorniku, a kasnije će ići na ispitivanje u državno odvjetništvo”, rekao je ministar i dodao da će istraga utvrditi je li u cijelom slučaju bilo sigurnosnih propusta.

"Kad govorimo o jednom generalnom stavu, poruka je policije, pa i iz jučerašnjeg djelovanja, svakom tko se odluči ili razmišlja huliganski se ponašati kad su u pitanju sportske priredbe, i ne samo sportske priredbe, hrvatska policija će učiniti sve da ih pronađe i da ih adekvatno sankcionira”, poručio je ministar unutarnjih poslova.

Novinare je zanimalo i kakva će biti kvalifikacija djela – huliganizam ili zločin iz mržnje, a Božinović je odgovorio da će "policija zajedno s državnim odvjetništvom definirati i donijeti odluku o tome”.

Potvrdio je i da je Srbija Hrvatskoj zbog napad uručila prosvjednu notu, kao i da je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova tražilo hitnu istragu, identifikaciju i kažnjavanje počinitelja. "Kao što vidite, hrvatska policija na tom tragu je bila vrlo promptna”, zaključio je.