SAD - PAKISTAN

Bespilotne letjelice ubile 94 djeteta u tri godine

23.07.2013 u 10:51

Bionic
Reading

Prema podacima pakistanske vlade, čak i prije nego što je Obamina administracija dodatno intenzivirala taktiku napada bespilotnim letjelicama, takozvanim dronovima, oni su rezultirali velikim brojem civilnih žrtava

U izvještaju koji se odnosi na razdoblje do siječnja 2006. do listopada 2009. godine navodi se da su takvi napadi uzrokovali velike kolateralne štete. Od 746 ljudi koji su ubijeni u napadima bespilotnim letjelicama čak 147 bili su civili, a još je šokantniji podatak o 94 ubijena djeteta.

Brojka se podudara s izvještajima nekih američkih nezavisnih think-tankova. U vremenu u kojem je provedeno istraživanje u Bijeloj kući je stolovao George W. Bush, ali nakon što je vlast preuzeo Barack Obama bespilotne letjelice su se još više počele upotrebljavati u progonima osumnjičenih terorista.

Najaktivnije razdoblje upotrebe dronova u vremenu Obamine vladavine bilo je tijekom 2010. godine, kada su u 122 napada usmrtili 849 ljudi. U nedavnom govoru Obama se osvrnuo na upotrebu bespilotnih letjelica. 'Izvan Afganistana ciljamo jedino Al Kaidu i njene suradnike', kazao je, dodavši da je čak i tada upotreba bespilotnih letjelica vrlo ograničena, prenosi Business Insider.