obnovljena pedijatrija

Beroš u Čakovcu o reformi zdravstva: 'Mora se znati koliko liječenje košta i koji su ishodi'

27.12.2022 u 17:05

Bionic
Reading

U Čakovcu je u utorak otvoren obnovljeni i rekonstruirani Odjel pedijatrije Županijske bolnice u nazočnosti ministra zdravstva Beroša, a projekt vrijedan oko 4,33 milijuna kuna financirali su Ministarstvo zdravstva iz decentraliziranih sredstava i Međimurska županija

Ministar Vili Beroš na svečanom otvorenju je istaknuo da je u zdravstveni sustav Međimurske županije od 2016. godine uloženo više od 160 milijuna kuna.

Prema riječima ravnatelja čakovečke Županijske bolnice Igora Šegovića, cilj obnove Odjela pedijatrije je omogućiti roditeljima da uz svoju djecu koja su na liječenju u bolnici budu 24 sata.

„Da imaju svoju sobu i sanitarni čvor i da ne moraju to dijeliti ni s kime. U tome smo uspjeli i stvarno smo sretni, emotivni i iznimno ponosni što danas otvaramo novi odjel”, rekao je Šegović. Dodao je kako preostaje obnova još trećine odjela.

„Taj odjel je već u tijeku energetske obnove dosta obnovljen i sada ćemo sobu po sobu i na tom dijelu rekonstruirati. Uvjeti će sada biti vrhunski”, kazao je Šegović.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je da se energetski obnavlja cijela bolnica, koja ove godine slavi stoljeće postojanja,

„Izgrađen je novi Dom zdravlja, kao ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu, rekonstruira se Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo, nabavljen je uređaj za magnetsku rezonancu, opremljen odjel abdominalne i dječje kirurgije, danas pedijatrija, sutra se već otvaraju gradilišta neurološkog odjela”, kazao je Posavec.

Naglasio je kako ova bolnica koja u samo jednoj godini ima 1,374.000 raznih polikliničko-stacionarnih dijagnostičkih usluga, 'sve to i zaslužuje'.

Ministar Beroš na svečanom otvorenju obnovljenog Odjela pedijatrije u Čakovcu također je izjavio da će i zdravstvena reforma donijeti puno toga dobroga.

„Cilj zdravstvene reforme je postići održivi zdravstveni sustav s pacijentom u fokusu, odnosno jačanje preventive i rano otkrivanje bolesti. Moramo ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i reorganizirati bolnički sustav, ali moramo i posvetiti pažnju kadrovskim potencijalima”, rekao je Beroš. Dodao je kako se treba okrenuti kvaliteti, a ne kvantiteti, odnosno 'mora se znati koliko liječenje košta i koji su ishodi liječenja'.