pismo zaposlenika

Što se događa u zagrebačkoj Traumi? Beroš pokrenuo interni nadzor

12.06.2024 u 16:48

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu kako je pokrenuo unutarnji nadzor u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice zbog pisma tamošnjih zaposlenika Povjerenstvu za unutarnji nadzor kojim upozoravaju na nedostatak stručnog kadra, što se odražava na kvaliteti usluga pacijentima

Beroš je na upit novinara u Saboru komentirao pismo zaposlenika Povjerenstvu za unutarnji nadzor i kontrolu rekavši kako je o tome informiran te da je 'istina na sredini'.

"Primio sam predstavnike iz struje koja to zagovara, međutim, isto tako sam pozvao na razgovor i predstojnika Klinike za traumatologiju, ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice (Damira Vagića, op. a.), kao i predsjednika Upravnog vijeća te zatražio očitovanje o istom", rekao je Beroš.

Dodao je kako je pokrenuo interni nazor. "U ovom trenutku načelna informacija govori da nije riječ o manjku kadra koji bi ugrozio funkcioniranje. Da je riječ o manjku kadra, pogotovo sestrinskog, to relativno stoji. Međutim, ne kada je riječ o jučerašnjoj situaciji, ne kada je riječ o funkcioniranju Klinike za traumatologiju iz dana u dan", kazao je ministar.

Naime, Večernji list u srijedu je pisao o problemu "kadrovske devastacije" i nedostatku specijalista u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u kontekstu jučerašnjeg tragičnog događaja. Kako navodi, sinoć u trenutku smrti muškarca koji se zapalio na Markovu trgu nitko od liječnika specijalista s odjela za opekline nije bio dežuran jer nema tko. Na komentar da 17 liječnika imenom i prezimenom u pismu upozoravaju na konkretne probleme i da pacijenti ne dobivaju adekvatnu skrb, Beroš je rekao kako će nadzor utvrditi tko je u pravu.

  • +20
Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Damir Vagić i predstojnik Klinike za traumatologiju Dinko Vidović Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

"Dakle, s jedne strane primio sam predstavnike struje koja navodi te elemente, ali isto tako sam primio i predstavnike druge struje koji su gotovo u većini i koji govore da je funkcioniranje Klinike dobro, štoviše da se unapređuje", naveo je ministar. Ne zna, kaže, zašto se pojavljuju takve oprečne informacije te da je njegov zadatak determinirati istinu i sačuvati funkcioniranje Klinike za traumatologiju te adekvatnu zdravstvenu zaštitu pacijentima, dodavši da je zato zatražio unutarnji nadzor.

"Trenutno, osim pretjeranih gužvi koje se događaju u ambulanti, a koje je moguće opravdati zbog velikog broja traumatiziranih hitnih bolesnika, a čemu smo utemeljili alternativni odgovor u izgradnji i dogradnji KB-a Dubrava kao novog traumatološkog centra za istočni dio Zagreba, ja primjedbi pacijenata na zbrinjavanje istih u Klinici za traumatologiju nisam dobio", istaknuo je Beroš. Govoreći o problemima unutar zdravstvenog sustava, Beroš je poručio i kako će se morati razriješiti situacija rada liječnika u privatnim ordinacijama, što se događa i u toj ustanovi.

"Znatan broj liječnika iz te ustanove radi i privatno, što je do jedne mjere u redu, međutim, kada to pređe granicu, onda može ugroziti funkcioniranje sustava s čime ćemo se posebno pozabaviti", rekao je.