sjednica sabora

[FOTO] Beroš o kritičarima mjera i covid potvrda: Neću dopustiti da se građane dovodi u zabludu i da se njima manipulira zbog ostvarenja parcijalnih interesa

03.02.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Saborski zastupnici raspravljaju o četvrtom Vladinom izvješću o učincima epidemioloških mjera poduzimanih protiv koronavirusa od 1. rujna do konca prosinca prošle godine. Radi se o izvještaju koje obuhvaća period u kojem je u Hrvatskoj na vrhuncu bio četvrti val epidemije

Već i prije samog početka rasprave niz zastupnika zatražio je stanke.

'Mislim da se svi u Hrvatskoj nadamo da je omikron ono svjetlo na kraju tunela koje će nas izvesti iz agonije, ali liječnici kažu to je još uvijek prehrabro tvriditi. U Hrvatskoj i dalje dnevno umiru deseci ljudi, a u zadnjih tjedan dana najgori smo po broju umrlih na milijun stanovinka. Sada nam treba jasno vodstvo i jasne mjere', kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

Poručio je da najave za testiranje djece, a da bi se reklo da oni koji se ne testiraju - nikome ništa, nije dobar put. Pozvao je ponovno da se uvede semafor za mjere.

Stanku je zatražio i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, kazavši da su covid potvrde greška, a da je nova greška testiranje djece. 'Uvođenjem testiranja stvarate psihozu kod djece i roditelja. Znanstveno je dokazano da djeca manje obolijevaju i imaju blaže simptome', poručio je i najavio da Suverenisti počinju prikupljati potpise da se otvori rasprava da sve odluke Stožera mora potvrditi Sabor.

Marija Selak Raspudić iz Mosta pozvala je da se covid potvrde ukinu. 'Sada testirate dio stanovništva bez ikakvog epidemiološkog učinka, a to će nas koštati', kazala je.

'Od listopada smo izgubili više od 5 tisuća sugrađana. Po smrtnosti od blagog omikrona smo prvi na svijetu. U siječnju smo izgubili 1400 sugrađana, od kojih 80 posto nije cijepljeno. tko će preuzeti odgovornost?', upozorila je Ivana Kekin iz Zeleno-ijevog bloka.

Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta kazao je da su mnoge mjere kontraproduktivne, poput covid potvrda. 'Imamo nisku procijepljenost onih koji su najranjiviji, a sada se testiranje uvodi, iz ne znam kojeg razloga, za djecu', pojasnio je.

Katarina Peović iz Radničke fronte zatražila je covid dodatke i beneficirani radni staž za zdravstvene radnike.

'Ova pandemija se vodi mudro i promišljeno. Brojevi nisu jedino što treba gledati, nego treba uzeti u obzir i puno drugih elemenata koji utječu na stvarno stanje. Svima smo omogućili da se cijepe besplatno, onima koji neće omogućili smo testiranje besplatno. Ukidanje covid potvrda ostavilo bi nas unutar granica, a želimo putovati', branila je Vladu HDZ-ova Maja Grba Bujević.

Za povredu poslovnika javio se Grbin. 'Oni koji su preminuli od koronavirusa nisu brojevi, to su ljudi. Ovo je ispod svake razine', kazao je predsjednik SDP-a, no dobio je opomenu jer se nije radilo o povredi poslovnika.

Beroš: Koristiti zdravlje građana za parcijalne interese ne samo da nije moralno nego je i za osudu

Nakon pauze izvještaj je zastupnicima predstavio ministar zdravstva Vili Beroš. 'Covid potvrde su se pokazale kao univerzalni alat u svim članicama EU. Istraživanja su pokazala da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi, manje su podložne teškim oblicima i manje prenose zarazu', kazao je Beroš, dodavši da su covid potvrde bile u fokusu u razdoblju na koje se odnosi izvještaj.

Hospitalizirane osobe i dalje su uglavnom osobe koje nisu cijepljene, pojasnio je Beroš i iznio podatak da je najviše hospitaliziranih upravo u onim županijama koje imaju najmanju procijepljenost.

Beroš se osvrnuo i na neke kritike, poput one da smo prvi po smrtnosti. 'Glede smrtnosti moramo biti svjesni šireg konteksta. Smrt naših sugrađana je tragična okolnost. Imamo nisku procijepljenost, od zemalja EU samo u Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj ima manji broj onih koji su završili primarno cijepljenje. Sedmi smo po redu po udjelu starijih od 60 godina. Imamo visoku prisutnost rizičnih faktora poput prekomjerne debljine, pušenja i alkohola. Prisutnost visokog mortaliteta zabilježena je i prije pojave koronavirusa upravo zbog rizičnih faktora', nabrajao je Beroš.

Ponovio je da neki politički akteri ne samo da paušalno govore o smrtnosti, nego neki negiraju bolest, učinkovitost covid potvrda i pozivaju na masovna okupljanja.

'Kao čovjek i poltičar razumijem da živimo u demokraciji, ali kao liječnik neću prihvatiti da se poluistinama i neistinama građane dovode u zabludu i nagovara na uskogurdno i sebično ponašanje i njima manipulira zbog ostvarenja parcijalnih interesa. Koristiti zdravlje građana ne samo da nije moralno nego je i za osudu', kazao je Beroš.

Marija Selak Raspudić u replici ga je pitala koji parametri moraju biti zadovoljeni da se mjere ukinu. Upozorila je i da cijepljeni prenose zaraze, ustvrdivši da su i neki liječnici operirali, a bili su zaraženi.

HDZ-ov Goran Ivanović upitao je Beroša da objasni tko je to u EU ukinuo covid potvrde. 'Neke zemlje razmišljaju, ali nitko to nije napravio. Britanija je, ali ona nije u EU, Danska je razmišljala, ali nije to napravila', kazao je Beroš te pojasnio da neke države razmišljaju o drugačijem pristupu ali ne i o ukidanju.

  • +7
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o uspješnosti zaštite građana od covida i zaraznih bolesti Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Od početka pandemije, piše u Izvješću, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je za testiranje na koronavirus i liječenje oboljelih, platio gotovo tri milijarde kuna, a u izvještajnom razdoblju 850 milijuna kuna.

Četvrto Vladino Izvješće 'poklapa', se s četvrtim valom zaraze koji je počeo krajem ljeta prošle godine, u njemu je prevladava delta varijanta virusa, a vrhunac vala bio je sredinom studenoga 2021. nakon čega broj slučajeva pada sve do kraja prosinca.

Najveći broj pacijenata na bolničkom liječenju zabilježen je 29. studenoga, njih 2.598, od čega je 385 bilo na intenzivnom liječenju.

U tom je razdoblju utrošeno 1, 4 milijuna doza cjepiva, ukupno 4, 7 milijuna doza. Cijepljeno je 55,68 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,33 posto odraslog.

HALMED je u izvještajnom razdoblju zaprimio 1.270 prijava sumnji na nuspojave na cjepiva i 11 prijava sumnji sa smrtnim ishodom.