'loptali se' s njom

Beroš otkrio da je bilo nepravilnosti oko slučaja djevojčice iz Velike Gorice

27.03.2020 u 19:18

Bionic
Reading

Gost Dnevnika N1 bio je ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar zdravstva na početku razgovora istaknuo je da se sada otvorilo kinesko tržište i u tijeku su razgovori o kontinuiranoj nabavci zaštitne opreme jer je to svima problem

"Sada se pojavljuju prekupci i dobavljači koji se vode ekonomskim kriterijima i sada tražimo optimalne načine u komunikaciji premijera s kineskim državnim vrhom da omogućimo optimalnu nabavu opreme."

Opremu iz Šangaja očekuju u nedjelju i sva oprema koja je plaćena bit će dostavljena, uvjerava ministar na N1.

Na pitanje o cijeni opreme kaže da ne bi sada o iznosima, ali da cijena zaštitne opreme jest odletjela u nebo. "Ali to nam nije važno sada jer zaštitna oprema spašava živote zdravstvenih djelatnika i bolesnika."

U Hrvatskoj je u 24 sata oboljela 91 osoba. Ministar kaže kako su očekivali da se to dogodi i da je krivulja broja zaraženih krenula nešto uzlaznijom putanjom, ali i da dalje nije alarmirajuće. Kao moguće razloge navodi aktiviranje mikrožarišta u Biogradu i Zadru, ali da su potres u Zagrebu, kao i topli dani prije potresa mogli teoretski utjecati na rast broja zaraženih.

Kaže i kako je u bolnici u Biogradu detektiran slučaj koji je diseminirao zarazu. Sada će biogrdska ortopedska bolnica biti dezinficirana i prenamijenjena u centar za oboljele od koronavirusa.

"Od iznimne važnosti je da epidemolozi brzo odrede kontakte i zbog toga je sanirana brzo i situacija u Zadru, a funkcioniranje bolnice nije ugroženo. Epidemološka struka misli da za sada nema potrebe za strožim mjerama u Zadru i Biogradu, ali pratit ćemo situaciju i poduzeti potrebne mjere."

  • +10
Ministri Beroš i Krstičević obišli KB Dubrava Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Za slučaj samohrane majke i njezine djevojčice koja je hitno trebala na operaciju kaže da je protokol jasan. Zahvalio se majci što je rekla da je u samoizolaciji, a zatim nastavio što su utvrdili provjerom.

"Dva puta je zvala Hitnu pomoć u Velikoj Gorici, prvi put nisu shvatili da je akutno zbivanje u trbuhu, pregledana je na Rebru (susjed ju je ondje dovezao op.a.) gdje isto nije shvaćeno akutno stanje, ali je u Klaićevoj adekvatno pregledana i operirana i najvažnije je da je adekvatnog kliničkog oporavka. Bilo je određenih nepravilnosti u postupanju, ali upute su jasne i ponovio sam svima da se moraju striktno pridržavati uputa", rekao je ministar.

Oko pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti Beroš kaže da je tražio od HZZO-a da pojača kontrole telefonskim putem i direktnim izvidom na terenu. Putem informatičkog sistema HZZO-a su provjerili koliko se računa izdaje i puno ih je manje što može biti rezultat okolnosti, ali i neadekvatnog rada liječnika u primarnoj zaštiti.

Ponovio je da planiraju testiranje zdravstvenih djelatnika jer je zdravstveni sustav izložen infekciji, a planiraju i svim zdravstvenim djelatnicima mjeriti temperaturu kada dolaze na posao i uvesti dezinfekcijske barijere na ulasku i izlasku iz zdravstvenih ustanova.

Izvijestio je da su u Zadar stigli reagensi za testiranja, ali da je potrebno neko vrijeme za verifikaciju aparature i postupaka kako bi bili sigurni da su dobri rezultati jer ako se dobije lažno pozitivni ili negativni nalazi to može biti još veći problem.

Kada je riječ o podršci javnosti i crtežu koji mu je uputio dječak iz Nuštra na kojem je prikazan kao superjunak Beroš kaže da on samo radi svoj posao.