uoči prosvjeda

Beroš: HND koristi smrt svoga kolege za ostvarivanje političkih ciljeva

05.02.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš, uoči prosvjeda povodom šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, prozvao je u nedjelju Hrvatsko novinarsko društvo da smrt svoga kolege koriste za ostvarivanje političkih ciljeva.

“Moju ostavku možete tražiti, ali nemojte kao novinari koristiti smrt svog kolege za neke druge političke ciljeve“, poručio je u priopćenju.

“Iako su o smrti novinara Vladimira Matijanića u kolovozu prošle godine u Splitu stručna mišljenja transparentno iznijela i javno objavila sva za to nadležna stručna i državna tijela, Hrvatsko novinarsko društvo i ostali ponovno koriste smrt svog kolege za ostvarivanje političkih ciljeva”, istaknuo je Beroš.

Današnji prosvjed održava se pod nazivom “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, a HND ustraje na svojim zahtjevima za neovisnom istragom okolnosti smrti novinara Matijanića, ali i ostavkom ministra Beroša.

Beroš je podsjetio da je njegovo ministarstvo istražilo smrt Matijanića i 24. kolovoza iznijelo stručno mišljenje i zaključke inspekcijskih tijela. 

“Zaključeno je da je hrvatski zdravstveni sustav u potpunosti bio na dispoziciji korisniku zdravstvene zaštite, uz uočene određene propuste na razini individualne odgovornosti, zbog čega je predmet, sukladno proceduri upućen nadležnim i mjerodavnim institucijama”, navodi Beroš u priopćenju.

Beroš ističe i da on kao ministar ne bježi od odgovornosti koja se sastoji u tome da reagira na neadekvatne radnje u bilo kojem dijelu zdravstvenog sustava te prepusti nadležnim tijelima da rade svoj posao.

“Sve ono što je u ovlasti Ministarstva zdravstva i ministra je učinjeno u okvirima zakona i stvarnih nadležnosti“, ističe Vili Beroš i dodaje da su saznanja i informacije o slučaju Matijanić proslijedili Hrvatskoj liječničkoj komori, Komori medicinskih sestara i tehničara, te Županijskom državnom odvjetništvu.

„Od odgovornosti ne bježim, ali ne primam na svoja pleća odgovornost svakog dionika u zdravstvenom sustavu jer svatko na svojoj razini mora primjereno funkcionirati kako bi zdravstveni sustav odgovarajuće djelovao”, rekao je Beroš,

Ističe i da dosadašnje izjave Hrvatskog novinarskog društva pokazuju nerazumijevanje navedenih procesa ili drugu namjeru.