lijepe želje

Bernardićeva Hrvatska ako dobije izbore: Minimalac na 4000 kuna, moratorij na sve kredite i Zakon o skraćenom radnom vremenu

30.05.2020 u 17:05

Bionic
Reading

Kako bi izgledala Vlada koju bi formirao Davor Bernardić kada bi SDP-ova koalicija pobijedila na izborima 5. srpnja, koji bi bili prvi potezi, kako bi SDP pripremio Hrvatsku na eventualni novi, jesenski val pandemije, koje bi reforme proveo i kakvu bi vanjsku politiku vodio, predsjednik SDP-a Bernardić prvi put je detaljno izložio u intervjuu za Jutarnji list

Bernardić je u intervjuu Jutarnjem listu rekao da bi njegova Vlada smanjila broj ministarstva i tako na simboličan način poslala poruku da nam treba manja i efikasna državna uprava.

'Odmah ćemo donijeti zakon o obnovi Zagreba nakon potresa, zakon o moratoriju na kredite građana i poduzetnika kako bismo im olakšali izlazak iz krize. Potom zakon o skraćenom radnom vremenu kako bismo ponudili alternativni model zaštite radnih mjesta koji je prisutan u zemljama EU kroz program SURE. Odmah ćemo donijeti i zakon o minimalnoj plaći od 4000 kuna te omogućiti podizanje neoporezivog dijela dohotka kako bi plaće u startu za više od 770.000 građana narasle za više od 300 kuna', kaže Bernardić.

Ministri koji bi iznijeli taj plan birali bi se nakon izbora, ali u gospodarskom timu našli bi bi se Zvonimir Mršić, Boris Lalovac, Josip Tica i Branko Grčić.

Za sanaciju nereda u zdravstvu i smanjenje listi čekanja tu su Rajko Ostojić, predsjednik Savjeta za zdravstvo Danko Velimir Vrdoljak, Saša Srića i mnogi drugi.

'Najvažnije je što imamo plan za sanaciju zdravstvenog sustava. U vrijeme Vlade Andreja Plenkovića liste čekanja su eksplodirale na rekordno visoku razinu, a jednako i dugovi. Dugovi su se popeli na 9,1 milijardu kuna, što je neslavni rekord svih vremena. Naš prvi zadatak bit će saniranje dugova, smanjenje listi čekanja. U drugom dijelu posla modernizirat ćemo zdravstveni sustav, intenzivirati dnevne bolnice, omogućiti rad bolnica u popodnevnim smjenama i bolju iskorištenost skupe opreme. Kroz sve to cilj je omogućiti i rast plaća zdravstvenih djelatnika', rekao je.

Bernardić se pita treba li nam u sektoru gospodarstva zasebno ministarstvo za malo poduzetništvo i obrt, posebno za poljoprivredu, za turizam, za more, promet i infrastrukturu, posebno za regionalni razvoj i europske fondove. 'Nabrojao sam šest velikih cjelina koje su potporanj gospodarskoj aktivnosti. Smanjimo li njihov broj bit će bolja komunikacija, lakše donošenje odluka i veća efikasnost upravljanja sustavom', rekao je.

Što se tiče reforme pravosuđa u njemu bi bili bivši predsjednik Ivo Josipović, Peđa Grbin, Josip Kregar, Loris Rak, Alen Čičak, Mijo Kladarić i Vojko Braut. 'Naša pravosudna koordinacija je pripremila čitavu reformu pravosuđa. To su ljudi koji u svakom trenutku mogu kvalitetno obnašati funkcije na bilo kojoj razini. Hrvatska jako loše stoji po pitanju korupcije, a jedan od razloga je loše pravosuđe. Mi ćemo ujednačiti sudsku praksu, propisati strože kazne, skratiti sudske procese, digitalizirati pravosuđe, modernizirati sudove', zaključio je.