'NEFORMALNO JEDINSTVO'

Bernardić okuplja ljevicu, Josipović već uključen

31.01.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Stanje na lijevom spektru hrvatske političke scene na sinoćnjoj tribini u organizaciji stranke Naprijed Hrvatska njezin predsjednik Ivo Josipović ocijenio je ne baš dobrom, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić je rekao kako stranke ljevice imaju sličan pogled na svijet i na život u Hrvatskoj te da se vraćaju razgovoru kako bi obnovili povjerenje

Upitan kakve su mogućnosti ujedinjenja na ljevici s obzirom na disonantne tonove i u samom SDP-u, Bernardić je rekao kako razgovorom mogu doći do dobrih zaključaka jer je snaga u različitom mišljenju i dijalogu kako bi se našla dobra rješenja za Hrvatsku.

Pred nama su slični ili isti izazovi, danas počinjemo razgovor sa strankom Naprijed Hrvatska i predsjednikom Josipovićem, već sam bio u kontaktu s Hrvatskim laburistima, rekao je. Razgovaram sa strankama ljevice, cilj nam je isti: dobro društvo jednakih mogućnosti i smanjivanje društvenih nejednakosti te bolji život za sve, a ne samo neke ljude u Hrvatskoj.

Josipović: Vrijeme je za promjene

Josipović je rekao kako ljevica nije u dobroj situaciji s obzirom na opće društvene okolnosti i loše djelovanje unutar nje same. Rekao je da je sad vrijeme da dođe do promjena i da se ostvari jedinstvo koje ne mora biti formalne naravi, nego jedinstvo u pokušaju da se hrvatskom društvu ponude bolje vrijednosti.

Upitan postoji li mogućnost njegova približavanje SDP-u, Josipović je rekao kako su se već približili i ocijenio kako je to jako dobro i moguće zahvaljujući novom predsjedniku Davoru Bernardiću koji i najavio da će raditi na okupanju ljevice. Naprijed Hrvatska to pozdravlja i nada se uspješnoj suradnji, rekao je.

Hrvatska treba drugačiju politiku i socijalno osjetljivu Vladu, okrenutu razvoju i okrenutu vrijednostima koje nisu ono što se može vidjeti u nekim mjestima gdje se radikalnom retro desnom politikom napada na temeljne europske vrijednosti, kazao je Josipović. Ocijenio je da rezultati aktualne vlade nisu dobri, a posebno opasnim smatra toleriranje radikalnog desničarenja.

I Bernardić je kritizirao rad aktualne Vlade, te rekao kako nije dobio konkretan odgovor na svoju ponudu HDZ-u za razgovorom. Dodao je da ga to ne čudi jer, kako je rekao, oni ne razgovaraju ni između sebe.