novi partneri

Bernardić na sastanak pozvao Karamarkova preslagivača Špiku

11.10.2017 u 22:09

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je šefove umirovljeničkih stranaka na sastanak u ponedjeljak. Bernardićeva inicijativa iznenadila je i neke njegove stranačke kolege, ali i SDP-ovog koalicijskog partnera Silvana Hrelju (HSU) zbog toga što je pozvan i dugogodišnji Bandićev i HDZ-ov partner Milivoj Špika. 'Ne razumijem koji su Bernardićevi motivi', rekao je Hrelja za tportal. S druge strane, Špika kaže kako ne isključuje mogućnost suradnje sa SDP-om i HSU-om

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja rekao nam je da mu je poziv na sastanak stigao danas (u srijedu), te da su na sastanak pozvani i Lazar Grujić (Stranka umirovljenika) i Milivoj Špika (Blok umirovljenici zajedno).

Hrelja kaže kako će se sastanku odazvati, iako ne zna koja je tema sastanka i zašto je Davor Bernardić pozvao i HDZ-u bliskog Milivoja Špiku. O čemu će se u ponedjeljak pričati pokušali smo doznati od šefa SDP-a, ali Bernardić nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Naš sugovornik iz SDP-a nije nam mogao reći ništa o tom sastanku zato što, kaže, Bernardić o tome nije obavijestio stranačka tijela. I on je začuđen što je Bernardić na sastanak pozvao Milivoja Špiku koji je bio blizak HDZ-u, posebno u vrijeme dok je HDZ-om vladao Tomislav Karamarko. BUZ se među prvima pridružio Karamarkovoj Domoljubnoj koaliciji, a javnosti ga je zapamtila i kao Karamarkova 'preslagivača', kada je skupa sa bivšim šefom HDZ-a lani pokušao presložiti saborsku većinu nakon što je Most raskinuo suradnju s Karamarkovim HDZ-om.

  • +15
Zagrljeni i raspjevani Karamarko i kolege na predizbornom skupu Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Danas Milivoj Špika kaže da je ta epizoda iza njega jer ih je, kaže, HDZ prevario. 'Nikad nisam nikoga odbio. Tako je bilo i 2015. kada smo se pridružili Domoljubnoj koaliciji. S HDZ-om sam ostao do kraja u toj koaliciji jer ja uvijek održim svoju riječ. Shvatio sam da nam je HDZ prodao priču i da su oni zaštitnici krupnog kapitala i da nisu na strani socijalno ugroženih.

SDP sada u tom smislu ide u dobrom smjeru i suradnja nije isključena. Želimo da se umirovljeničke stranke ujedine, želimo suradnju i sa Hreljinim HSU-om, bez obzira što smo dugo bili politički rivali', rekao je za tportal predsjednik BUZ-a Milivoj Špika.

Pošto je u ožujku ove godine SDP s HSS-om, Hrvatskim laburistima, strankom Ive Josipovića 'Naprijed Hrvatska' i HSU-om potpisao Deklaraciju o dobrom društvu, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Bernardić u ponedjeljak u 'dobro društvo' pozvati i Karamarkova preslagivača Milivoja Špiku.