SRBIJANSKO PRAVOSUĐE

Beograd zatražio Purdino saslušanje

14.02.2011 u 21:27

Bionic
Reading

Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zatražio je od državnog odvjetništva Bosne i Hercegovine saslušanje hrvatskog branitelja Tihomira Purde, kojega srbijansko pravosuđe sumnjiči za ratne zločine, potvrđeno je u ponedjeljak Hini u sjedištu bosanskohercegovačkoga državnog odvjetništva u Sarajevu

'Zaprimili smo zahtjev odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za međunarodnu pravnu pomoć koja bi se sastojala od saslušanja Tihomira Purde', kazao je glasnogovornik odvjetništva BiH Boris Grubešić

Objasnio je kako je riječ o uobičajenu postupku, odnosno o zahtjevu kakvih državno odvjetništvo BiH zaprimi na desetke svake godine.

U takvim slučajevima saslušanje obavlja bosanskohercegovački državni odvjetnik, a predstavnici suda koji traži saslušanje sudjeluju tek kao promatrači.

'Ovaj postupak nema nikakve veze sa zahtjevom za Purdinu ekstradiciju, o čemu odlučuje sud BiH', dodao je Grubešić.

Kazao je kako će na zahtjev srbijanskog suda Purda biti saslušan kad se za to obave tehničke pripreme.

Sud BiH prošli je tjedan na zahtjev državnog odvjetništva BiH donio odluku kojom je Tihomiru Purdi određen ekstradicijski pritvor do šest mjeseci kako bi se mogao do kraja provesti postupak odlučivanja o srbijanskom zahtjevu za njegovo izručenje.

Tihomir Purda uhićen je u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama.