UBOJSTVA HRVATA

Beograd: Svjedoci zločina u Lovasu na videovezi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.11.2009 15:34
  • Objavljeno 27.11.2009 u 15:34
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na suđenju četrnaestorici optuženih za ratni zločin u hrvatskome selu Lovasu 1991. jedan od tadašnjih zarobljenika natjeranih u minsko polje Josip Sabljak u petak je na sudu u Beogradu izjavio da je prvooptuženi Ljuban Devetak tih dana bio glavni u Lovasu, čime se svojim iskazom pridružio drugim svjedocima iz Hrvatske koji su neke optuženike naveli kao izravne sudionike u zatvaranjima, ispitivanjima, prebijanjima i ubojstvima u Lovasu

BEOGRAD - U iskazu koji je vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu dao kao svjedok suda putem videoveze iz Županijskoga suda u Vukovaru, Sabljak je u nastavku dokaznog postupka rekao da je Devetak vodio aktivnosti u selu te da je, pošto su srpske snage zauzele selo, okupio mještane i rekao im da moraju raditi i biti pokorni.

Sabljak je također posvjedočio o zatvaranjima i premlaćivanjima u seoskoj zadruzi noć prije odlaska u minsko polje, pri čemu je rekao kako je optuženi Petronije Stevanović ubadao ljude nožem, a Devetak prozivao ljude s popisa koje su vodili na ispitivanje.

Kako je rekao, sutradan je zajedno s drugim zarobljenicima natjeran u minirano polje djeteline, gdje je ranjen, a zatim je s ostalima preživjelima prevezen u Dom zdravlja u Šidu.

Ispitivanjem Sabljaka završena je serija svjedočenja najavljena za studeni, obilježena iskazima hrvatskih svjedoka danih putem videoveze iz Županijskoga suda u Vukovaru. Više njih proteklih je dana neke optuženike navelo kao izravne sudionike u zatvaranjima, ispitivanjima, prebijanjima i ubojstvima u Lovasu.

Svjedokinja Ljubica Božić, kojoj su tada ubijeni otac i muž, rekla je da je Devetak vodio srbijanske paravojne postrojbe koje su zauzele Lovas te da su pripadnici tih postrojba za njega govorili da im je zapovjednik.

Hrvati su morali nositi bijele trake na rukavu i svoje kuće obilježiti bijelim plahtama, rekla je, dodajući da su njih i ostale nesrpske civile zlostavljali i ubijali po podrumima.

Dragica Ostrun rekla je kako su se ona i njezin muž tijekom napada na selo sklonili kod susjeda u podrum, iz kojega su bili istjerani, te da je nakon izlaska iz podruma vidjela optužene Milana Devčića, Milana Radojčića i Željka Krnjajića.

Tražeći njezina sina, za kojeg im nije znala reći gdje je, pripadnici paravojnih postrojba su joj, kako je rekla, zapalili kuću. Kad je upitala Devčića gdje joj je muž, dobila je od njega odgovor da ga je "ubila neka budala".

O ispitivanju i premlaćivanju zarobljenika u seoskoj zadruzi te njihovu stradanju na minskom polju svjedočio je Andrija Balić. Rekao je kako su ga nakon cjelonoćne torture, zajedno s ostalim zatvorenicima, naoružani ljudi ujutro natjerali u minsko polje, a preživio je jer je upao u kanal u kojem ga nitko nije mogao vidjeti.

Ispitivanje zarobljenika, po riječima još jednog svjedoka i jednog od zarobljenih Đure Antolovića, vodili su Devčić i Radojčić. Antolović je naveo i da ga je Petronije Stevanović na ispitivanju izbo nožem i bacio mu dvije bombe u podrum u kojemu je bio zatvoren nakon ispitivanja.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tome mjestu.

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991. zajedno s pripadnicima Srpske narodne obnove, stranke koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dragovoljaca s namjerom da napadne Lovas, selo s pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetkom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih sedamdesetak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada kolonu u kojoj je bilo oko 50 Lovašana natjerali su u minsko polje u kojem je poginulo 20 civila i ranjeno njih 12.

Nastavak suđenja očekuje se u prosincu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi