NAJGORE NIJE PROŠLO

Beograd očekuje vrhunac poplavnog vala u petak

21.05.2014 u 10:06

Bionic
Reading

Još jedna mirna noć u Srbiji: Sava opada cijelim tokom, Srijem se i dalje brani. Beograd čeka vrh vala na obje rijeke. Evakuirano je 31.873 ljudi. Službeno su poginule 22 žrtve, 14 iz Obrenovca, javlja B92

Načelnik Sektora za izvanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je stanje u poplavljenim područjima stabilno, ali da opasnost još nije prošla, javlja B92

MUP Srbije priopćio je u utorak navečer da je oko 31.873 osoba evakuirano s ugroženih područja, od čega su pripadnici VSJ izvršili evakuaciju 7.450 ljudi, a spasili su ih 4.713.

Poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta. Do sada su angažirano 3.564 vatrogasca-spasioca, 847 vozila, 429 pumpi i 141 čamac.

Ljudi se iz obrenovačke općine evakuiraju već peti dan. Stručnjaci napominju da je nastavak evakuacije neophodan jer se u sljedeća četiri dana očekuje rast Dunava, što će utjecati i na novo podizanje visine rijeke Save.

Prema podacima MUP-a, s područja Obrenovca je do sada evidentirano 24.000 evakuiranih osoba, a u objekte za smještaj smješteno ih je 4.971. Evakuacija je i dalje u toku, a ugroženom stanovništvu dostavlja se voda, hrana i druga neophodna sredstva.

Na poplavljenim područjima u Šapcu situacija je stabilna, nasip je ojačan, ali nadležni poručuju da nema opuštanja. Preventivna evakuacija naselja Morović i Višnjićevo, u okolini Šida, koja je počela u ponedjeljak navečer, odvija se po planu, a bedemi odolijevaju savskoj vodi koja se izlila na tlu Hrvatske.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je Beograd potpuno spreman za vrh poplavnog vala koji se očekuje u petak.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku... Njima je potrebna hitna pomoć, mnogi nemaju vodu, struju i sredstva za higijenu. Prijete i klizišta, pa su potrebni mehanizacija i gorivo.