HRVATSKE ŽRTVE

Beograd istražuje dvije osobe zbog zločina u Tenji

11.08.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podnijelo je istražnom sucu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtjev za provođenje istrage protiv dvije osobe zbog sumnje da su, kao pripadnici teritorijalne obrane Tenje tijekom prve polovice srpnja 1991. godine počinili ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i protiv civilnog stanovništva, priopćeno je iz tužiteljstva u Beogradu.

Jedan od osumnjičenih tereti se da je ubio ratnog zarobljenika, pripadnika MUP-a Republike Hrvatske, te da je protuzakonito zatvorio i tako omogućio i dozvolio nasilje nad sedam civila hrvatske nacionalnosti.

Druga osoba osumnjičena je da je, kao pripadnik štaba TO Tenja ubio 11 civila kod stočnog groblja u blizini Bobote tako što ih je, uz pomoć još trojice pripadnika TO Tenja, jednog po jednog ubijao pri njihovom izlasku iz tovarnog dijela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani, sa lažnim objašnjenjem da će biti razmijenjeni.

Tužiteljstvo je predložilo da se prema osumnjičenima odredi pritvor.

Predmet Tenja ustupljen je Srbiji na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Zbog počinjenog ratnog zločina u Tenji kod Osijeka već je u Beogradu pravomoćno osuđen Darko Radivoj na kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.