'ne želi jake ministre'

Benčić: Konstanta je u dosadašnjim rekonstrukcijama da su dolazili nesposobni ili korumpirani ministri tako da ne očekujemo nikakve promjene

12.01.2023 u 13:53

Bionic
Reading

Predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić izjavila je u četvrtak da je u rekonstrukcijama Plenkovićevih Vlada konstanta dolazak nesposobnih ili korumpiranih ministara, jer on ne želi jake ministre kako bi štitio svoju političku poziciju u Vladi i HDZ-u

"'Uskakanje' Branka Bačića u zadnji trenutak na ministarsko mjesto umjesto Ivana Paladine pokazuje evidentnu kadrovsku pogubljenost Vlade. U ovom institucionalnom i zakonskom okruženju nijedan ministar, pa bio on i Superman, neće moći napraviti ništa", izjavila je Benčić u Saboru.

Ocijenila je kako je ipak izborom Bačića na ministarsko mjesto Plenković reterirao od postavljanja politički potpuno nepoznatih i slabih ministara, već je postavio nekoga tko ima kakvu-takvu političku moć u stranci.

Bačić je bio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru i vrlo je bliski suradnik Andreja Plenkovića pa je sve što je mislio da treba promijeniti u procesu obnove mogao već do sada reći Plenkoviću. Zato nismo baš optimistični da je imao neke velike ideje pa je zato postavljen, kazala je.

"Konstanta je u dosadašnjim rekonstrukcijama da su dolazili nesposobni ili korumpirani ministri tako da ne očekujemo nikakve promjene. Činjenica je da Plenković ne želi jake ministre jer tako štiti svoju političku poziciju unutar Vlade i HDZ-a", smatra Benčić.

Što se tiče smjene Nataše Tramišak, evidentno je da nije smijenjena zbog neostvarenih rezultata u povlačenju sredstava iz EU fondova nego je riječ o unutarstranačkom obračunu, dodala je.

Benčić kaže da joj Bačić neće previše nedostajati u Saboru jer će, najavljuje, ionako puno u njemu boraviti budući da ga oporba namjerava različitim poslovničkim instrumentima dovoditi u Sabor kako bi vidjeli miče li se obnova s mrtve točke.

Najavila je da će opozicija interpelacijom tražiti da Bačić svaka tri mjeseca Saboru podnosi izvješća o stanju u obnovi.

"Ne očekujemo puno, osim ako je premijer napokon shvatio da treba napraviti sve što govorimo već dvije godine o centraliziranju obnove i grupiranju javnih nabava s kojima treba ići i na međunarodno tržište. Dok se ne riješe birokratski i administrativni problemi, ništa se u obnovi neće pomaknuti", poručila je.