KAMPANJA NA FACEBOOKU

Belgijski premijer prijavio se kao donor organa

19.09.2012 u 22:17

Bionic
Reading

Belgijski premijer Elio Di Rupo prijavio se u srijedu kao donor organa koristeći funkciju društvene mreže Facebooka koja je odnedavno dostupna u Belgiji, u okviru službene kampanje za promicanje doniranja organa

'Potvrdio sam na Facebooku spremnost da doniram organe u slučaju smrti. A vi?', rekao je 61-godišnji premijer.

Funkciju 'donor organa' Facebook je u svibnju pokrenuo u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji, a u utorak je postala dostupna belgijskim i kanadskim korisnicima. Dostupna je i u Danskoj i Irskoj, ali još ne u Francuskoj.

U rubrici 'zdravlje' korisnici se mogu prijaviti kao donori i obrazložiti prijateljima svoju odluku. U Belgiji se zatim upućuju na posebnu stranicu ministarstva zdravstva www.beldonor.be gdje mogu ispuniti obrazac i poslati ga mjesnoj upravi koja će potvrditi njihovu prijavu.

Po zakonu iz 1986. 'smatra se da svaka osoba (u Belgiji) pristaje na doniranje organa nakon smrti radi transplantacije, osim ako je za života izrazila suprotnu želju'. U praksi se prije svakog uzimanja organa konzultira rodbinu pokojnika koja ponekad uskrati svoj pristanak.

Prijavom na Facebooku i u lokalnoj upravi budući donor potvrđuje svoju odluku i otklanja mogući nesporazum.

Osnivač društvene mreže Mark Zuckenberg rekao je da je na zamisao o toj novoj funkciji došao tijekom razgovora sa svojom djevojkom, studenticom medicine, i s prijateljem Steveom Jobsom, suosnivačem Applea koji je umro lani, a 2009. su mu presađena jetra.