KUJTIM FEJZULAI

Bečki terorist dolazi iz 'normalne obitelji', okrenuo se Islamskoj državi 'tražeći bolji život'

03.11.2020 u 18:15

Bionic
Reading

Mladić koji je u ponedjeljak navečer pucao na ljude koji su sjedili ispred restorana i prolaznike u središtu Beča, u terorističkom napadu u kojem je ubio četvero i ranio preko 20 ljudi, dolazi iz "normalne obitelji", posvjedočio je u utorak njegov bivši odvjetnik

Prema vlastitom svjedočenju na suđenju 2019. i prema riječima njegova odvjetnika, bečki napadač je u terorističkoj organizaciji Islamska država vidio 'ulaznicu' za neovisan život.

Dvadesetogodišnjeg Kujtima Fejzulaia ubila je policija nakon što je počinio smrtonosni napad u središtu Beča.

"Po mom mišljenju on je bio mladić koji je na nesreću došao u kontakt s krivom vrstom prijatelja", kazao je u utorak njegov bivši odvjetnik Nikolaus Rast.

  • +12
Napad u Beču 2 Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Rođen u Austriji od roditelja koji su došli iz Sjeverne Makedonije, "on dolazi iz posve normalne obitelji", kazao je Rast austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Fejzulai i njegov prijatelj bili su prošle godine osuđeni na 22 mjeseca zatvora zbog veza s Islamskom državom.

Fejzulai je rada sudu u Beču rekao da se nikada nije osjećao diskriminiranim u Austriji, već da je imao druge motive za putovanje u inozemstvo i pokušaj priključivanja borcima Islamske države, objavio je u vrijeme suđenja bečki Der Standard.

"Želio sam pobjeći od kuće", rekao je tada. "Očekivao sam bolji život. Moj vlastiti dom, moju plaću".

Fejzulai i njegov prijatelj zainteresirali su se za Islamsku državu tijekom puberteta, pisao je tada Standard. Fejzulai se radikalizirao u džamiji od početka 2016., kazao je tada sudu.

Njih su dvojica prvo pokušali otputovati u Kabul, no plan je propao kad su otkrili da nemaju potrebnu ulaznu vizu. U rujnu 2018 . Fejzulai je sam napustio Austriju i otišao u Tursku, u nadi da će se pridružiti Islamskoj državi u susjednoj Siriji. Dva dana po dolasku u Tursku uhićen je i izručen Austriji.

U travnju prošle godine Fejzulai je osuđen, ali je uvjetno pušten u prosincu iste godine.

Po riječima njegova bivšeg odvjetnika, on je bio u kontaktu s nevladinom organizacijom koja se specijalizirala za deradikalizaciju islamističkih ekstremista.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je u utorak da je Fejzulai izigrao napore da ga se deradikalizira.

"Terorist je uspio prevariti program deradikalizacije", rekao je Nehammer i pozvao pravosudne vlasti da preispitaju sustav i mjere za mlade prekršitelje zakona poput Fejzulaija.