KOMUNIKATOR GODINE

Beck o covidu: Djeca gotovo uopće ne obole, meni je to dovoljno da pandemiju proglasim blagom. Za njih je opasnija gripa

27.04.2021 u 09:54

Bionic
Reading

'Ova pandemija je simpatična prema nama jer pošteđuje djecu. Bolest je opasna, ali ne spada u civilizacijski ugrožavajuće, barem ne zasad. Djeca gotovo uopće ne obole, meni je to dovoljno da je proglasim blagom. Za djecu je opasnija gripa. Dobro je što je zbog covida gripa bila potisnuta', kaže Natko Beck, specijalist radiologije Dječje bolnice Srebrnjak i ovogodišnji dobitnik HUOJ-a za komunikatora godine

Natko Beck kaže kako Dječja bolnica Srebrnjak nije puno patila zbog koronavirusa. Napominje kako se, ipak, usporio postupak dolaska u bolnicu.

'Ove godine je jako teško biti ravnatelj velike bolnice jer je teško održavati veliki sustav, a da su svi zadovoljni.', komentirao je Natko Beck, specijalist radiologije Dječje bolnice Srebrnjak i ovogodišnji dobitnik HUOJ-a za komunikatora godine gostujući na N1 Televiziji.

Osvrnuo se i na fijasko platforme CijepiSe, rekavši: 'Sustav je trom, politika je troma, pretroma za brze promjene. Očekivati od bilo kojeg ministarstva da napravi dobru aplikaciju je dosta iluzorno. Ne znam ništa o platformi CijepiSe, osim da se može bolje i jeftinije.'

Ovaj liječnik na Instagramu ima preko 18.000 pratitelja, od kojih dobiva brojna pitanja – od toga kako dozirati lijekove pa do postavljanja dijagnoza. Ni u jedno ne ulazi, ističe, jer je 's farmakologijom na vi', a za postavljanje dijagnoze potreban liječnički pregled. Poručio je ljudima i da ne ‘guglaju’ simptome bolesti.

'Danas CT ne zrači toliko. Napredak je da je to nezamislivo… Spašavanje života na stolu bez da otvoriš čovjeka – magija', kaže Beck.

Ljubitelj je i gadgeta i radiologije: 'Kad imate ultrazvučnu sondu koju možete nositi sa sobom, spojiti na mobitel i pregledati, primjerice, štitnjaču… To su veličanstvene stvari. Sad se to može provjeriti u roku od jedne sekunde bilo gdje, to je sjajno.' Ističe da liječnik treba biti blizak ljudima.

'Liječnici trebaju biti aktivni u prevenciji bolesti, a to može biti i lokalno u svojoj sredini', rekao je.