TALIJANSKO-BUGARSKI BIZNIS

Bebe na crnom tržištu za 20.000 eura

12.04.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Neplodni parovi iz talijanske regije Caserte kupovali su novorođenčad bugarskih žena, koje su prebacivane u Italiju u osmom mjesecu trudnoće. Tri osobe - bračni par iz Bugarske i jedan Talijan - uhićene su u istrazi slučaja koji šokira talijansku javnost

'U kojoj smo sada fazi?', pita žena u snimljenom telefonskom razgovoru. 'Još nema trudova', odgovara sugovornica. Prva žena uzdahuje i pita: 'Ima li tko drugi na raspolaganju?' To su bili rutinski razgovori koji su se vodili u sklopu 'supermarketa beba', brutalnog crnog tržišta novorođenčadi koje su talijanski karabinjeri razotkrili u regiji Caserta kod Napulja, izvještava La Stampa.

Istragom, koju je poveo ured državnog tužitelja Santa Maria Capua Veterea, utvrđeno je da su mlade trudnice regrutirane u Bugarskoj, a njihove bebe prodavane neplodnim parovima u Italiji. Cijena novorođenčeta bila je 20.000 eura, uključujući transport i registraciju u matičnom uredu. Po rođenju djeteta, novi 'tata' rekao bi matičaru da je dijete plod njegove vanbračne afere, koju mu je supruga naknadno oprostila, sa ženom iz Bugarske.

Istraga je započela 2009. kada su karabinjeri krenuli proučavati popis od 20 djece čiji su očevi bili Talijani, a majke Bugarke. Prvo je uočeno da je isti broj mobitela upisan kao 'kontakt člana rodbine' na rodnim listovima u dva različita slučaja. Bio je to broj Antonija Maionea56-godišnjeg Talijana kojega se sumnjiči da je bio 'broker' neplodnih parova. U snimljenom telefonskom razgovoru, čuje se kako Maione klijentu objavljuje sretnu vijest: 'Dođi ovamo, rođen je. Čestitam, postao si tata!'


Svi slučajevi na popisu trenutno se istražuju, ali su samo dva zasad dovedena do kraja u procesu koji završava predavanjem djece talijanskim parovima.

Bugari Stefan i Anna bili su zaduženi za odlazak u Bugarsku i pronalazak trudnica koje bi se odrekle djece u zamjenu za novac.

Odabrane djevojke, koje su često bile u osmom mjesecu trudnoće, prebacivane su u Italiju, gdje su rađale u klinici u regiji Caserta. Ulazile su u zemlju kroz Grčku i po obavljenom poslu vraćale se u Bugarsku.

Pridobivanje trudnica bio je lagan posao za bugarski par, toliko lagan da je Anna u više navrata optužila Maionea da ne radi dovoljno predano. 'Našao sam parove. Problem je u tome što nemaju novca', opravdavao se Talijan.

Plaćanje djece sa sigurnošću je zasad utvrđeno samo u jednom slučaju, kada je talijanski par podigao kredit od 20.000 eura.

Sam Maione otac je 13-ero djece, koje je dobio s pet žena. Upitan koji je razlog za tako brojno potomstvo, odgovorio je da je bio jedinac i da mu je u djetinjstvu nedostajalo društvo.