ČUDO U SPLITSKOM RODILIŠTU

Beba rođena s tek 630 grama u petom mjesecu trudnoće

Bionic
Reading

U KBC-u Split 10. travnja rođena je djevojčica nakon samo 23 tjedna i šest dana trudnoće te je pri porođaju težila 630 grama i bila duga 32 centimetra

Dijete je nakon porođaja smješteno na Jedinicu intenzivnog liječenja novorođenčadi na Neonatologiji Klinike za ženske bolesti i porođaje. Tamo je u proteklom razdoblju dobila svu potrebnu i najsuvremeniju medicinsku pomoć u kojoj je sudjelovalo sedam pedijatara. Beba je ovih dana prevezena u Zagreb zbog problema s očima.

'Takvi se problemi znaju pojaviti kod djece ove dobi. Da nije bilo tih problema, dijete bi i dalje ostalo u Splitu na liječenju. Do sada nismo nikada imali djece rođene ove dobi koja su tako dugo preživjela. Imali smo jedan slučaj kada je dijete živjelo 45 dana. Ova djevojčica je pravi borac i sada je u vrlo dobrom stanju te se nadamo kako će cijela priča dobro završiti', rekla je za Slobodnu Dalmaciju dr. Mila Družić.


Dijete je prilikom transporta u Zagreb bilo teško 1.720 grama i dugo 42 centimetra te je primljeno na Zavod za neonatologiju KBC-a Zagreb na Rebru. Najmanja beba rođena u Hrvatskoj je dječak koji je na svijet došao lani u KB Merkur u Zagrebu. Težio je 600 grama i rođen je u 22 tjednu trudnoće.

Svjetska rekorderka je djevojčica rođena u Miamiju na Floridi 2007. također u 22 tjednu trudnoće, no ona je bila teška tek 284 grama a dugačka 24,13 centimetara.