USUSRET PRESUDI

Bdijenje za generale u cijeloj Hrvatskoj

15.11.2012 u 20:00

Bionic
Reading

U Zagrebu, ali i mnogim drugim gradovima održavaju se zajedničke molitve i mise za hrvatske generale u Haagu Antu Gotovinu i Mladena Markača, koje sutra ujutro očekuje izricanje konačne presude, piše Večernji list

Oko 2000 branitelja stiglo je u mimohodu pred katedralu, gdje ih je dočekalo još 500-tinjak građana. Kolona je preko Draškovićeve i Jurišićeve oko 18.50 sati stigla na Trg bana Jelačića, javlja Večernji list

U 19 sati počela je misa u prepunoj katedrali, a potpuno je ispunjen i prostor ispred katedrale. Misu vodi pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško koji je i delegat kardinala Josipa Bozanića u koncelebraciji s pomoćnim biskupom zagrebačkim Mijom Gorskim i vojnim ordinarijem Jurjem Jezerincem i još 10-ak svećenika. Šaško je istaknuo da Hrvatska tijekom posljednja dva desetljeća prolazi kroz teško razdoblje u kojem su branitelji podnijeli najteži teret ostavljajući svoje živote za našu slobodu. Istaknuo je i kako se narod u tim najtežim trenucima okupljao u crkvama na molitvu diljem zemlje kao što to čine i u ovom trenutku.

'Ovim okupljanjem započeli smo bdjenje i molitvu za oslobođenje naših suboraca generala Gotovine i Markača. Akcija Oluja bila je oslobodilačka akcija kojom smo vratili okupirane dijelove Hrvatske. Na to smo imali ustavno pravo', kazao je za Večernji listJosip Klemm, jedan od organizatora mimohoda.

U povorci je mnogo poznatih osoba: umirovljeni generali Damir Krstičević i Josip Lucić pa Željko Sačić i Branko BorkovićMladi Jastreb, Miodrag Demo iz gradskog Ureda za branitelje. Među istaknutijim zagrebačkim političarima tu su predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i HDZ-ova zastupnica Danira Bilić. Mnogi se branitelji s Mirogoja spuštaju u kolicima.

' Red je dati podršku ljudima koji su najzaslužniji za slobodnu i demokratsku Hrvatsku. S molitvom večeras i s mislima sutra ujutro u 9 sati da bude najbolje i da se naši generali vrate doma', rekao je Milan Bandić

'U tjednu kada se posebno sjećamo vukovarske tragedije došao sam iz poštovanja zapaliti svijeću za sve hrvatske branitelje, posebno one koji nisu više s nama, a među kojima je i moj otac', kazao je Davor Bernardić

I dijaspora pružila potporu dvojici hrvatskih generala

Dan uoči drugostupanjske presude Haaškoga suda u predmetu 'Gotovina- Marka' Hrvatski svjetski kongres organizirao je globalnu akciju 'Glas hrvatskog ponosa' kojom su iseljenici u zemljama u kojima živi hrvatska dijaspora pružili potporu dvojici hrvatskih generala.

Pred zgradom Haaškog suda okupila se skupina od 40-ak hrvatskih iseljenika iz Nizozemske i okolnih zemalja te su uz hrvatske zastave i plakate 'Zajedno i dostojanstveno za istinu', molitvom i svijećama pozvali na pravednu presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

U 18 sati i 11 minuta, simbolično podsjećajući na stradanje Vukovara, otpjevali su hrvatsku himnu što je prema organizatorima učinjeno u nizu drugih gradova u inozemstvu a nakon toga organizirane su i mise po hrvatskim župama uključujući u katedrali u Rotterdamu.