NA BAZI GLIFOSATA

Bayer mora platiti 11 milijardi odštete zbog herbicida koji izaziva rak

26.06.2020 u 21:59

Bionic
Reading

Njemački kemijski i farmaceutski gigant Bayer pristao je na nagodbu prema kojoj će platiti odštetu od 11 miljardi dolara zbog brojnih optužbi koje njegov herbicid Roundup povezuju s izazivanjem raka kod ljudi

Nagodbu u ime gotovo 100.000 ljudi postigao je njujorški odvjetnički ured Weitz & Luxenberg, piše britanski The Guardian dodajući da Bayerov herbicid na bazi glifosata sadrži kancerogene tvari.

Njemački gigant Bayer negira krivnju, ali je poručio da će isplata 11 milijardi odštete okončati 'nesigurnosti'. Mediji preciziraju da će Bayer isplatiti 9,6 milijardi dolara na ime tužbi, dok će dodatnih 1,2 milijardi dolara izdvojiti za buduće pravne akcije.

Herbicid Roundup je prvobitno lansirala američka tvrtka Monsanto koju je Bayer kupio prije dvije godine. Od svoje premijere prije 40 godina Roundup je postao najpopularniji svjetski herbicid za uništavanje korova.

Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi, već i u javnim i privatnim vrtovima što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost. Neka istraživanja su pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu poremetiti endokrinološki sustav i utjecati na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi.

Osim na ljude, pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje, uključujući i domaće životinje. Njemačka agencija za okoliš također je otkrila značajne negativne posljedice na biološku raznolikost zbog uporabe pesticida u cjelini i posebno glifosata. Inače, glifosat ne ubija ciljano korov, već i korisno travnato područje koje je tretirano spoemenutom kemikalijom.