izvanredno stanje

Bauk: U Odboru za Ustav o ograničenju prava i sloboda

19.03.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) zatražio je u četvrtak da se u okviru Odbora za Ustav i Poslovnik otvori rasprava o primjeni članka 17. Ustava koji propisuje okolnosti u kojima se pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti

U tom članku stoji da se u doba ratnog sta­­­nja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti.

Sabor je i mjesto koje zbog ozbiljnosti situacije može neka ustavna prava građana i ograničiti, zato tražimo da se u okviru Odbora otvori spomenuta rasprava, rekao je u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

'Odlukama koja su noćas i ranije donesene, neka su ustavna prava građana ograničena, poput prava na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti', kazao je Bauk.

'Dobro je, i Ustavom je propisano, sa to Sabor donese dvotrećinskom većinom, da donese i koliko to može trajati i kada će se ta ograničenja opozvati', istaknuo je te dodao kako je u postojećoj situaciji, zakonito i uredno funkcioniranje države za građane puno važnije nego je bilo prije.

'Ovo je vrijeme kada građani moraju imati veće povjerenje u institucije i državu, nego u tzv. normalna vremena', kazao je i poručio kako 'treba spriječiti da državna tijela zloupotrebljavaju to povjerenje', jer to stvara nepotrebnu paniku i bojazan građana.

'Država mora funkcionirati uredno, zakonito i nikakve zlouporabe povjerenja, koja su dobila neka državna tijela, u ovoj situaciji ne bi se trebala događati', naglasio je Bauk.