STAZIĆEVE IZJAVE

Bauk 'poklopio' stranačkog kolegu: Svaka usporedba Istre i Katalonije je neprimjerena

04.10.2017 u 18:18

Bionic
Reading

Nakon što je SDP-ov Nenad Stazić tijekom rasprave u Saboru usporedio Istru s Katalonijom, na Facebooku se oglasio njegov stranački kolega Arsen Bauk kazavši kako su usporedbe te dvije regije neprimjerene.

Podsjetimo, Stazić je u raspravi kazao da Istra s pravom traži veću autonomiju jer u proračun uplaćuje 800 milijuna kuna više nego što iz njega dobija.

Istru je, kazao je SDP-ovac, u sastav Hrvatske vratio Josip Broz Tito. 'A država se ova odriče i Tita i njegovog djela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španjolska je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog djela i kad Istrijan toliko uplaćuje, a ovako ih se vrijeđa mislim da bi Istrijani trebali razmisliti da postupe kao Katalonci', rekao je Stazić.

Na Facebooku se nakon toga oglasio Arsen Bauk, citiravši Narodnooslobodilački odbor za Istru iz rujna 1943. 'Duh Istre ostao je nepokoren. Mi nismo htjeli postati poslušno roblje. U ovim odlučnim časovima naš narod pokazao je visoku nacionalnu svijest. Dokazao je svima i svakome da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati. Svojim vlastitim snagama, ne čekajući da im drugi donesu slobodu, Istrani su ustali, jurnuli na kasarne uhvatili čvrsto oružje u svoje ruke, da njime brane svoje pravo i slobodu. Otvorena su vrata zloglasnih tamnica, i pušteni na slobodu dični sinovi nikad pokorene Istre. Nećemo više nikad dozvoliti, da se našom sudbinom drugi poigrava', napisao je Bauk.

'Svaka usporedba Istre s Katalonijom u bilo kojem kontekstu neprimjerena je i nepotrebna', zaključio je Bauk.

Podsjetimo, Stazić je zbog svog izlaganja u Saboru zaradio i opomenu. 'Mislim da insinuacije o otcjepljenju nisu primjerene u ovom visokom domu', poručio mu je predsjedavajući Milijan Brkić.