GUŽVA NA PLAŽI

Baška Voda: Komunalni redar napao cure koje su se drznule maknuti ležaljke

21.07.2018 u 11:04

Bionic
Reading

I ove godine na jadranskim plažama traži se mjesto više, a nerijetki su bliski susreti redara i turista koji različito tumače pravila ponašanja. O jednom takvom incidentu u kojem su se sukobili komunalni redar i dvije turistice izvještava Makarska kronika

'Ti nećeš ovdje zakon provoditi, ja ga provodim, a ne ti, ja znam što je propisno, a ne vi! A kad budete svojoj kući, vi onda propisno određujte, i ja ću vam sada napisati kaznu na licu mjesta', ovim je biranim riječima komunalni redar Općine Baška Voda 'upozorio' djevojke koje su se na baškovoškoj plaži drznule pomaknuti ležaljke kako bi napravile mjesta za svoje ručnike, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prije toga ih je informirao da nemaju pravo dirati ležaljke, tražeći od njih da se odmaknu kako bi ležaljke bile vraćene u 'prvobitni položaj' koji je odredio vlasnik koncesijskog odobrenja osobno. Nakon što je reakcija kupačica izostala, redar je, isprovociran činjenicom da su ga djevojke snimale mobitelom, počeo vikati te prijetiti: 'Nemojte mene snimati jer ću vam razbiti mobitel'.

Načelnik Općine Baška Voda Josko Roščić za eksces je, kaže, prvi put čuo. Postupak redara ne opravdava, kaže da će snositi sankcije kada vidi sam video i kada utvrdi što se dogodilo. No, tvrdi da ni djevojke ne smiju raditi što ih volja na području plaže koja je pod koncesijskim odobrenjem.

'Koncesionar postavlja ležaljke, zato i postoji koncesija. Ima na plaži mjesta i gdje nema ležaljki, pa kupač nema pravo otići na područje koncesije i ponašati se kao da je nema. Dakle ne smije ni gost raditi što ga volja, tako da niti podržavam da oni rade što im padne na pamet, ali naravno ni da redar na njih viče', kaže načelnik Roščić koji kaže da općina ima svoj vlastiti pravilnik.

  • +9
Ljetni ugođaj na splitskim plažama Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema tumačenju Branka Kundiha, koji vodi stručni portal Hrvatsko pomorsko dobro, a koji je dao jasno tumačenje Zakona o pomorskom dobru, vlasnik koncesijskog odobrenja ne smije ograničiti opću uporabu obale.

'Ako je koncesionar stavio ležaljke preko cijele plaže, vi mu ih slobodno možete maknuti i na njihovo mjesto staviti ručnik. On ne može ograničiti kretanje po plaži, odnosno opću upotrebu te mora osigurati dovoljno prostora za kretanje, kupanje, šetanje i navlačenje malog broda na obalu', ističe  Kundih.