raste broj hospitaliziranih

Barušić opisao kakva je situacija u Klinici za infektivne bolesti: Imamo 49 covid bolesnika, radi se mahom o necijepljenim pacijentima

21.08.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Među najugroženijim skupinama svakako su naši stariji sugrađani - tako zabrinjava vijest iz jednog zagrebačkog Doma za starije o 22 novozaraženih koronavirusom. O tome je za HRT govorio zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Zoran Barušić.

'Trenutno stanje je takvo da zadnjih tjedan dana imamo postupni porast hospitaliziranih covid pozitivnih bolesnika. Trenutno ih je u klinici 49 i to nalaže kontinuirano traženje rješenja u smislu osposobljavanja dodatnih covid smještajnih kapaciteta, tako da u ovom trenutku imamo i 38 non covid bolesnika koji također zahtijevaju adekvatnu zdravstvenu skrb i činimo sve da pružimo adekvatnu zdravstvenu skrb i jednima i drugima', naglasio je Barušić za HTV.

'Klinička slika kao i uvijek varira od onih najblažih do težih koji zahtijevaju praktički sve mjere intenzivnoga liječenja s izuzetkom da trenutno u ovom času nemamo nijedno hospitalizirano covid pozitivno dijete. Ostali pacijenti su svih životnih dobi, dakle širokog raspona. Radi se mahom necijepljenim pacijentima, vrlo je mali broj cijepljenih', rekao je.

'U ovom su trenutku četiri osobe pozitivne na koronavirus iz Doma za starije osobe Trešnjevka, a koje su zahtijevale bolničko liječenje, smještene u našoj klinici. Oni su takvog zdravstvenog stanja koji je sukladan i njihovoj starijoj životnoj dobi. Zasad su stabilno i osim potrebe za kisikom i ostalim simptomatskim mjerama, u ovom trenutku nema potrebe za nekim intenzivnijim mjerama liječenja', istaknuo je.

'O trećoj dozi cjepiva se jako puno priča i u svijetu i kod nas i sasvim je sigurno da će se grupirati određene kategorije stanovništva gdje će treća doza trebati biti primijenjena. Svakako da će jedna od populacija biti i štićenici Domova za starije i nemoćne', kazao je dr. Barušić.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ