HAPPY BIRTHDAY, MR. PRESIDENT

Barack Obama slavi 50. rođendan

04.08.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Među prvim čestitarima američkom predsjedniku našao se ruski kolega Dmitrij Medvedev, a na proslavi u Chicagu mu je glasovitu pjesmu u stilu Marylin Monroe 'Happy Birthay, Mister President' otpjevala Jennifer Hudson

Barack Hussein Obama Jr. rođen je na današnji dan, 4. kolovoza 1961. u Honoluluu, Havaji, SAD. Američki je političar (Demokratska stranka), predsjednik SAD-a, na dužnosti od 20. siječnja 2009. godine, bivši senator države Illinois i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2009. godine zbog zalaganja za nuklearno razoružanje. Obama je i prvi afroamerički predsjednik SAD-a, a u svom mandatu je bio i jedini afroamerički senator i tek peti u povijesti SAD-a.

U razdoblju od 1994. do 2004. Barack Obama biran je za senatora u senatu države Illinois na listi Demokratske stranke. 2004. postiže prvi veći politički uspjeh na razini SAD-a time što je izabran u Senat Kongresa SAD-a kao predstavnik grada Chicaga u državi Illinois, pri čemu je ostvario 70 posto glasova u borbi s protukandidatom republikancem.

Bez obzira na kontroverze i na političke neprilike u kojim se našao, prvenstveno ekonomske prirode, Obamin politički idealizam, posvećenost ljudskim pravima i karizmatični nastupi privukli su na njega veliku pažnju javnosti.

Svojom elokventnošću i govorničkim sposobnostima zadobio je status najvećeg osvježenja i nade Demokratske stranke, ali i naklonost milijuna ljudi u SAD-u i svijetu koji ga danas obasipaju čestitkama i dobrim željama.

Jubilarni rođendan proslavio je u Chicagu gdje ga je dočekao tamošnji gradonačelnik Rahm Emanuel. Američkom predsjedniku pjesmom 'Happy Birthday, Mr. President' rođendan je čestitala Jennifer Hudson, a među čestitarima je i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev

50. rođendan Baracka Obame