daniel markić

Ravnatelj SOA-e otkriva koliko je korupcije u pravosuđu, što im je trenutno u fokusu i koliko su ozbiljne cyber prijetnje

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.08.2021 20:27
  • Objavljeno 27.08.2021 u 20:27
Daniel Markić

Daniel Markić

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Trenutno nema većih ugroza, imamo tu puno sreće i kad gledamo osobnu sigurnost naših građana ona je visoko na razini i tu smo na vrhu EU', kaže ravnatelj SOA-e Daniel Markić

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić ističe kako su cyber prijetnje vrlo ozbiljne, a od kada imamo covid pandemiju su se i povećale.

'Znamo da su neke velike tvrtke u Hrvatskoj bile pod napadima, razgovaramo o potpisivanju ugovora kako bismo im pomogli u zaštiti.', rekao je ravnatelj SOA-e Markić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Dodao je kako ne bi navodio o kojim je tvrtkama riječ te da se razgovara. Markić ističe kako ih trenutno najviše zanima stanje u Afganistanu i posljedice koje će imati.

'Doći će sigurno do migrantske krize, ali ne slično kao što smo vidjeli dosad. Dio Afganistanaca koji je već u EU će tražiti azil koji nisu dobili dosad.', dodao je.

Na novinarski upit da je Hrvatska bila na strani koalicije te postoji li strah od odmazde talibana i ISIL-a, Markić kaže:

'Moramo bit oprezni, da li će doći do odmazde, teško. Međutim, imali smo slučaj u prijašnjim migrantskim valovima, da su teroristi znali koristiti migracijske kanale prema EU i kroz Hrvatsku, tako da svakako trebamo bit na oprezu. Kad imate takve događaje kao sada u Afganistanu, prva opasnost su samoradikalizirane osobe, koje prateći što se događa kroz korištenje interneta, mogu same odlučiti nešto poduzeti.'.

Markić kaže kako postoje određena mjesta u hrvatskim diplomatskim predstavništvima koja su riskantnija te da se već uzima u obzir postroženje stanja.

Na upit širi li se ta ideologija u susjedstvu, da ima povratka ISIL-ovih boraca kao i da idući tjedan Bilal Bosnić, jedan od vehabijskih vođa izlazi iz zatvora, Markić se nada da će kolege tu situaciju pratiti, kaže, ozbiljno i ne dozvoliti da zbog političkih igara u BiH, pitanje terorizma postane alat u njihovim rukama.

Potvrdio je da je SOA uključena u priču oko hrvatskih generala zbog operacije Bljesak zbog kojih se u BiH traži kazneni progon.

'Nadamo se da će i to, kao što je pitanje terorizma da će prestati biti alat za političke manevre u BiH.', odgovorio je Markić koji je na pitanje misli li da je to političko pitanje rekao:

'Djelomično sigurno da je, ima i pravno, i Vlada je odlučila s pravom to riješit na pravni način, ali ne možemo negirat da je to i politički alat u nečijim rukama.'.

Markić kaže kako ima korupcije u svim tijelima državne uprave, ne samo u Hrvatskoj te da su o tome upozoravali. O tome detaljno, ističe, ne može.

'SOA nije tu da, pa ni predsjedniku Vlade i države prstom pokazuje osobu i kaže ta je osoba korumpirana. To tako ne ide, mora slijedit pravni proces.', kaže Markić koji s predsjednikom i premijerom, dodaje, surađuje odlično, jednako dobro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!