U RALJAMA ZAKONA

Bandićeve opcije ispred i iza rešetaka

11.03.2015 u 19:36

Bionic
Reading

Kako će se rasplesti situacija u Zagrebu? Hoće li Milan Bandić izaći iz Remetinca ili će Gradom upravljati jedna od njegovih dviju zamjenica? Ako se to ostvari, o kojoj će se raditi? Hoćemo li na prijevremene izbore za gradonačelnika? Puno je pitanja a odgovora zasad malo

U najturbulentnijem mandatu još od 2002, kada je abdicirao zbog vožnje u pijanom stanju i bježanja s mjesta nesreće, Bandić se našao u raljama pravnog sustava, od kojeg se u Hrvatskoj gore naći jedino u zdravstvenom.

U nepune dvije godine svog petog mandata dvaput je završio iza rešetaka u Remetincu i jedino što je danas izvjesno jest to da ga čeka sudski proces. Hoće li pak ponovno u Ured gradonačelnika ili će neko vrijeme sjediti u istražnom zatvoru, bit će poznato vjerojatno sljedećeg tjedna, kada izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donese odluku.

Što bi se moglo događati u narednih nekoliko tjedana, teško je predvidjeti, ali dva scenarija su izvjesna.

Prvi, u kojem sud pušta Bandića na slobodu, a odvjetnik Marijan Hanžeković ne ostaje bez 15 milijuna kuna jamčevine, i drugi, u kojem Bandić ostaje još neko vrijeme u društvu Ive Sanadera i Branimira Glavaša

Dogodi li se prva varijanta, stvari su jasne. Bandić se vraća 'u sedlo' i nastavlja tamo gdje je stao. Osnovat će stranku, voditi Grad, pripremati se za parlamentarne izbore i pravnu bitku, marginalizirati zamjenicu Sandru Švaljek i nadati se da mu USKOK opet neće pokucati na vrata.

U slučaju drugog scenarija, koji bi mu produljio 'proljetne praznike', moguće su dvije podvarijante.

Prva je, ako se ispostavi da to može, micanje Švaljek s mjesta zamjenice koja obnaša gradonačelničku funkciju u njegovoj odsutnosti. Bandić misli da je Švaljek usporila određene projekte i da ne radi dovoljno brzo, a njezino zbližavanje s predsjednikom Skupštine Darinkom Kosorom posebno mu ide na živce.

Prema tumačenju Arsena Bauka, ministra uprave, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ne sprečava Bandića da imenuje bilo koju od svojih dviju zamjenica, u bilo kojem trenutku, da obavlja posao gradonačelnika dok je on odsutan. Kako uvijek ima jedno ALI u ovom slučaju, postavlja se pitanje može li to Bandić učiniti i je li odluka o ponovnom slanju u Remetinec poništila drugu, donesenu isti dan, koja mu je skinula zabranu obnašanja gradonačelničke dužnosti.

Ako je odgovor pozitivan, što bi prema Baukovu mišljenju trebao protumačiti sud, Bandić će vjerojatno umjesto Švaljek imenovati Vesnu Kusin, drugu zamjenicu, osobom koja će voditi Grad dok njega nema. Je li ona za to zainteresirana, nismo uspjeli doznati jer nije odgovarala na telefonske pozive i poruke. Bude li odgovor negativan, dolazimo do druge podvarijante drugog scenarija.

On se pak često spominjao posljednjih dana. Prema njemu bi Bandić podnio ostavku i izazvao prijevremene izbore, a kampanju može voditi i iz zatvora. Ostavku bi trebao dati do 2. lipnja, jer taj datum označava polovicu njegova mandata. Naime prema već spomenutom zakonu, ukoliko gradonačelnik vodi grad dvije godine ili dulje, poslije njegove ostavke do redovnih izbora vodi ga njegov zamjenik ili zamjenica, a ovom slučaju to bi bila Švaljek.

Što bi se događalo nakon toga, odlučili bi birači…