RAJKO OSTOJIĆ O KANDIDATURI

Bandić svoj rad temelji na autokraciji, ja na demokraciji

24.03.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića 'Nedjeljom u dva', liječnik, ministar zdravlja i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić najavio je ukidanje, kako ju je nazvao, 'paradigme kumova' u Zagrebu pobijedi li na izborima

Smanjenje prireza

U Zagrebu ćemo smanjiti prirez i tako će građanima ostati više novca. Zašto bi građani Zagreba plaćali pedeset posto veći prirez nego Splićani kad nemaju bolju uslugu?, kazao je Rajko Ostojić.

Na početku emisije 'Nedjeljom u dva' Rajko Ostojić vješto je izbjegao komentirati poteze premijera Zorana Milanovića pa je poveći dio emisije protekao u loptanju likom i djelom aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ostojić se nekoliko puta ponovo ispričao što je Milan Bandić, kao nekadašnji član SDP-a, učinio lošeg u Zagrebu. U zadnja dva mjeseca Ostojić je, kaže, obilazio grad i gdje god da je došao, dobio je isti feedback: 'On nije socijaldemokrat', zaključio je Ostojić i dodao: 'Pogriješili smo. Bandić je kandidat HDZ-a i to se vidi iz aviona. Osim HSP-a i Bandića, nema nikog na desnoj strani. Bandić je napravio puno dobrih stvari, ali vrijeme ga je pojelo. Postao je zarobljenik slave. Misliš da si ti Grad. Da je to tvoj novac, upravljaš improvizacijom. To se desilo i zato sam se ispričao', kazao je Ostojić.

Sebe smatra boljim kandidatom za gradonačelničko mjesto jer nikada nije bio u nekoj gradskoj strukturi. 'Nikad nisam bio u Gradu Zagrebu, nemam sukob interesa. Za razliku od svih kandidata za Grad Zagreb, Bandića, Ferdeljija, Vukšića, nisam nikad bio u sustavu Grada i mogu hladne glave ponuditi pomoć za situaciju koja nije dobra', kazao je, pojasnivši da na primjeru uvođenja promjena u državi, isto misli napraviti postane li gradonačelnik.

Nema rezultata i oporavka

Nema rezultata, nema gospodarskog oporavka, i to je veliki, veliki problem. Zbilja veliki problem. U nekim stvarima smo se zaletjeli, možda smo neke stvari previše obećali, osobito u Planu 21, porast BDP-a, imali smo možda krive premise, ali situacija je tu kakva je. To ćemo morati pitati naše ekonomske stručnjake. Ali slažem se da situacija nije dobra, komentirao je Ostojić ekonomske probleme Hrvatske odnosno nevidljivost rezultata oporavka.

'Kumski odnosi kao paradigma vladaju Zagrebom. To je javna tajna. Zatvorit ćemo rupe gdje odlazi naš novac. Kao što sam napravio u Ministarstvu zdravlja. Snizio sam cijenu leća za 37 posto, lijekova za 300 milijuna kuna i uništio privatni monopol. Pokazao sam odlučnost i poštenje i to isto ćemo napraviti u Zagrebu. Šator na Jelačić placu nije samo pitanje urbanizma nego nelojalne konkurencije. Svi kafići su zbog šatora snizili prihod. To nije samo urbicid nego nedopustivo. To je paradigma kumova i zatvaram knjigu Milan Bandić. Ispričao sam se za grijeh i otvaramo novu knjigu', zaključio je Ostojić, dodavši da je po anketama prvi, drugi ili treći ministar u Vladi te da na temelju tog iskustva može pomoći Gradu, naglasivši kao prioritete znanost, obrazovanje, zdravstveni sustav.

Govoreći o konkretnim problemima Zagreba, najavio je restrukturiranje dugova Holdinga, što namjerava s novim menadžmentom tako da promet i komunalne usluge ostanu pod Holdingom, a da se tržišne privatiziraju. Konkretizirao je to na primjeru zagrebačke Arene čiji je održavanje financijski neostvarivo. Komentirao je i ZET-ove gubitke te najavio reprogramiranje nabavke tramvaja, podizanje usluge, automatsko upravljanje vozilima, poboljšanje učinkovitosti prijevoza te smanjenje duga kojem bi trebalo pridonijeti povećanje ljudi koji će plaćati tramvajsku kartu.